);

Kinderen en huishoudelijke taken

Kinderen en huishoudelijke taken

Laat je je kinderen wel of niet meehelpen in het huishouden? Als je het de kinderen zelf zou vragen, dan weet je het antwoord wel. Maar wat wil je zelf als ouder? Als je het mij vraagt is het niet verkeerd om je kind mee te laten helpen in het huishouden. Van mij hoeven ze echt geen toiletten schoon te maken, maar een deel uitmaken van het huishoudelijk proces kan alleen maar zijn vruchten afwerpen.

Kinderen krijgen op deze manier verantwoordelijkheid en zelfdiscipline. Je kunt al vroeg beginnen met het verdelen van klusjes. Peuters kunnen zelfs al helpen met het uitvoeren van kleine taakjes.

Het meehelpen in het huishouden heeft een beetje een negatieve lading, terwijl dit helemaal niet het nodig is. Het kind leert er alleen maar van en zal zich happy voelen wanneer hij voelt dat hij als volwaardig gezinslid meedoet in het gezinsleven. Alhoewel ze dit niet direct zullen vinden op het moment dat ze de vaatwasser moeten uitruimen of hun bed op moeten maken.

Maar welke klusjes/ taken kun je een kind van 3 laten doen en welke klusjes door een kind van 9 jaar?

 

Klussen per leeftijd op een rijtje

Peuters (leeftijd van 2-3 jaar oud)

 • Eigen speelgoed opruimen
 • Vieze kleding in wasmand gooien
 • Eigen bord en beker opruimen na het eten
 • Hun dekbed rechttrekken wanneer ze uit bed komen

Daarnaast vinden peuters het vaak leuk om te helpen met de huishoudelijk klusjes uit te voeren. Dus als je zelf aan de slag gaat geef ze dan een doek om te helpen afstoffen, of een stoffer om de vloer aan te vegen. Je zult zien dat ze het geweldig vinden.

 

Kleuters (4-5 jaar oud)

 • De peuter klusjes natuurlijk
 • Kleding in de wasmachine/ droger stoppen
 • Gewassen en opgevouwen kleding opruimen
 • Dieren voeren
 • Vaatwasser inruimen
 • Bloemen en planten water geven

 

Schoolkinderen (6-8 jaar oud)

 • Alle klusjes die de peuters en kleuters doen
 • Tafeldekken
 • Afwassen
 • Stofzuigen
 • Vegen
 • Post ophalen
 • Bladeren harken
 • Boodschappen opruimen
 • Auto wassen (samen met volwassene)

 

Oudere schoolkinderen (9-11 jaar oud)

 • Alle voorgenoemde klusjes
 • Maaltijd voorbereiden (samen met volwassene)
 • Hond uitlaten
 • Vuilnis in container gooien
 • Gras maaien
 • Dierenkooien verschonen
 • Sneeuw schuiven
 • Lunch maken
 • Beddengoed afhalen en opmaken

 

Hoe pak je het aan?

Hoe ga je invoeren dat de kinderen klusjes moeten uitvoeren en hoe pak je het aan? Hier een paar tips op een rijtje:

 1. Het moet een proces worden van het gezin samen, anders werkt het niet. Laat de kinderen meedenken en meebeslissen.
 2. Geef je kind taken die bij hem passen. Mijn jongens zijn alle drie verschillend, wat de één een feest vindt om te doen, vindt de ander niks. Kijk hier goed naar, anders wordt het iedere keer een strijd.
 3. Houdt naast de leeftijd van de kinderen ook rekening met het kind zelf. Het ene kind van vijf is het andere kind niet.
 4. Geef je kind complimentjes als hij goed meewerkt.
 5. Geef zelf het goede voorbeeld.
 6. Zorg voor een georganiseerd huishouden. Bijvoorbeeld vaste plekken voor de vieze was, speelgoed etc. Op deze manier weten de kinderen waar ze hun spullen moeten opbergen en zal er ook routine in komen.
 7. Een kind moet eveneens leren dat de klusjes die hij moet uitvoeren wel goed moeten gebeuren. Ga ook in gesprek met je kind als je niet tevreden bent. Word niet boos, maar benoem het en houdt het licht en luchtig.
 8. Plan een opruimdag in. Ga samen met de kinderen grondig te werk, zoek het speelgoed en de kleding uit.  Dit doe je heel makkelijk door drie dozen neer te zetten. Op de dozen zet je vervolgens: Bewaren, Weg doen, Twijfel. Dit maakt het een feestje voor de kinderen om op te ruimen. Ze leren gelijk keuzes te maken, help ze hier wel bij. Het is soms nog moeilijk om te beslissen of je die auto wilt houden of dat je er een ander blij mee kunt maken.

Bovenstaande is een richtlijn, je moet de juiste balans vinden voor jou en je gezin. Misschien vind jij het wel te veel of vind je dat je kind andere klusjes al wel kan. Het moet voor jou werken. Als voor iedereen duidelijk is wat er verwacht wordt, zal het slagen.

Heel veel succes! 

Kinderen en social media

Kinderen en social media

Door Margreet. Onze oudste mag zich sinds een aantal weken een groep zevener noemen. Je krijgt dan te maken met kinderen die langzaam omgetoverd…

SKURK: jongenskleding voor boefjes en rebellen

SKURK: jongenskleding voor boefjes…

Als echte jongensmoeder weet ik als geen ander dat het aanbod van jongenskleding niet altijd even groot is. Wanneer je een…

Tips voor onderweg op vakantie

Tips voor onderweg op vakantie

In sommige delen van Nederland is de vakantie al begonnen en voor de rest van Nederland duurt het niet lang meer. Natuurlijk kijk je er naar…

Hoi, ik ben Margreet. Trotse moeder van Damien (*), Daan, Xem en Mees.

Eveneens heb ik altijd een hoofd vol (creatieve) ideeën. Soms lopen mijn gedachten over, maar ik krijg er altijd nieuwe energie van. Ik zal je op de blog meenemen in mijn gedachtegang. Ik ben op mijn best als ik met mijn handen kan werken en mijn creatieve brein de ruimte geef. Ik ben dol op bakken en decoreren van taarten, naaien en heb een voorliefde voor chocolade en natuurlijk mijn jongens. Wil je meer over mij te weten komen, check dan mijn website www.margreetstegeman.nl

Reacties 3

 1. Liesbeth

  mrt 10, 2016 at 10:44

  haha auto wassen doen mijn peuters ook al ;)
  Maar handig lijstje, hier helpen ze vaak mee, maar als ze hun eigen bord niet op tafel willen zetten dan niet!
  Hoe vaak zou je de kids klusjes laten doen? Hebben ze vaste klusjes?  1. Margreet

   mrt 13, 2016 at 08:32

   Beetje een late reactie. Uiteraard ben je zelf vrij in de keuze of je je kinderen vaste klusjes geeft. Bijvoorbeeld het opruimen van hun borden, bestek en beker na het eten, het uitpakken van de schooltassen, opruimen van hun speelgoed etc. zijn klusjes die hier elke dag weer terugkomen. Maar andere zaken voeren ze een paar keer week uit. Ik wil geen misbruik maken van mijn kinderen.

   Maar auto's wassen doen ze hier ook al van kleins af aan, maar of de auto hier schoner van wordt ;-) 2. Licht op het Hart

  mrt 15, 2016 at 02:27

  Wat fijn om te lezen dit. We hebben het hier weleens vaker erover dat we (vooral ik) vinden dat de kinderen best iets meer mee kunnen helpen. De oudsten zijn 8 en 9. Maar de vraag was steeds: wat wel en wat niet. Als we al eens benoemen: jullie gaan een keertje helpen met afwassen dan krijgen ze al spontaan een allergische reactie en roepen: dat doen we echt niet hoor! Tja....Zo lust ik er ook nog wel een paar haha.
  Ze maken wel hun brood voor school elke avond zelf en ruimen hun bordjes op na het eten (als we ze eraan herinneren). Maar een keer stofzuigen kan best en dat vinden ze minder erg om te doen. Of zelf even je dekbed rechttrekken en je eigen was in de wasmand stoppen.
  Die 3 dozen bij het opruimen vind ik een geniaal idee, daar hebben we iets aan! Dankjewel.This thread has been closed from taking new comments.