);

10 dingen die ik had willen weten voor de bevalling

10 dingen die ik had willen weten voor de bevalling

Als je zwanger wilt worden of bent, dan denk je vaak alleen maar na over het kindje wat je dadelijk zal hebben. Je gaat het babykamertje uitzoeken, kleertjes, jasjes kopen, maxi-cosie bestellen en je ziet jezelf al lopen achter de wandelwagen. Je denkt vast al aan dat prachtige mooie geweldige mensje dat jullie samen gemaakt hebben als het straks geboren is. Maar ja, daar moet je eerst nog voor bevallen en bevallen is nu niet echt en onderwerp waar je samen even over wegdroomt. Nee je hebt er misschien eerder slapeloze nachten van, die gevuld zijn met heel veel vragen.

 

10 dingen die ik had willen weten voor de bevalling

1.Het kraampakket. Hoe goed ze ook hun best doen om van het kraampakket een soort blije buik verrassingsdoos te maken. Het heeft niets weg van een leuke verrassing. Hoe blij verrast ik was toen de postbode de doos kwam brengen des te teleurgesteld ik was toen ik het pakket open maakte. Gazen, inleg luiers (voor volwassenen) celstof matten van 1 meter bij 1 meter voor het opvangen van bloed en vruchtwater. Alcohol, luiertape, navelklem, en 1 klein knuffeltje misschien om de eerste schok wat te verzachten. En netbroekjes. Als ik dit voor de conceptie had geweten, dan had ik nog 2x nagedacht wink

 

2. Netbroekjes, daar maak ik een apart punt van. Bij het uitvouwen van zo’n netbroekje die ik voor het eerst in mijn leven zie, kijk er met veel afgrijzen naar. Ik keek ernaar en zwoor die super on-sexy geperforeerde wattige gaatjes onderbroeken never nooit niet aan te trekken. Maar na de bevalling volledig gebrainwasht waren het de allerfijnste onderbroeken die ik ooit gedragen heb.

 

3. Als je eenmaal aan het bevallen bent kun je niet meer terug. Ja hè hè dat is toch logisch. Ja dat klinkt heel logisch en dat is het ook. Maar toen ik midden in mijn bevalling zat overvielen de volgende gedachten me wel. De gedachten van “jongens jullie kunnen me wat, ik stop ermee!” “Ik stop nu! En ik loop de deur uit!” Kwamen echt in me op. Maar het besef dat dat natuurlijk niet kan en dat je hoe dan ook door moet hebben me tussen de weeën door wel een beetje verward. “Dat kind moet er hoe dan ook uit”

 

4. De mensen die bij je zijn tijdens de bevalling voelen geen pijn, geen angst en hebben geen haast. Ze hebben zelfs tijd zat! Maar dat ze zo relaxt konden zijn tijdens het moment waarbij ik al mijn pijnlijke weeën lag weg te puffen, had ik van te voren wel willen weten. Mijn man vroeg letterlijk aan de verloskundige tijdens een wee: “lust je koffie?” En ze antwoordde ook nog met: “ ja, lekker!” En ik maar roepen: “ niet weglopen! Hier blijven! Ik heb pijn! Hoe in godsnaam kunnen jullie nu denken aan koffie??”

 

5. Punt 5 dat worden de door de kraamverzorgster zorgvuldig voorbereidde zelfgemaakte icepacks. Een kraamverband wordt in stukken geknipt, ondergedompeld in water, in een plastic zakje in de vriezer gestopt en hop, klaar ice-pack. Waarvoor? Voor de pijn en zwelling van je onderkantje te verzachten. Nooit geweten dat een icepack tegen je onderkantje zo fijn kon zijn.

 

6. Je “onderkantje” dat woord kende ik ook nog niet maar als je net bevallen bent leer je dat wel kennen. De verloskundige komt op dag 2 even langs om te kijken hoe het met de baby gaat en om te vragen hoe het met je onderkantje is? De kraamhulp kijkt er iedere dag even naar.

 

7. Kraamtranen. Kraamtranen zijn de enige tranen die ik nooit heb begrepen. Eigenlijk ben je super blij maar toch moet je huilen. Huilen om alles, huilen om je kindje, om je lieve man die zo veel voor je doet of om de prachtig gebeeldhouwde kiwi die je gepresenteerd krijgt op een bordje van de kraamhulp. Kraamtranen komen meestal ook tegelijk met punt 8, stuwing. Oftewel...

 

8. “Tiet massage”. Je moet je borsten gaan masseren anders gaan ze ontsteken. Omdat je namelijk in je kraamweek last krijgt van borsten als bakstenen, of beter gezegd keien. Alsof bevallen nog niet pijnlijk genoeg is. Wordt je als je borstvoeding geeft overvallen, met naweeën (dat is wel heel goed heb ik mij laten vertellen) en op ongeveer dag 3, met mega grote pijnlijke tieten. Je hebt echt het gevoel alsof er 2 keien aan je lijf hangen. Twee enorme uiers gevuld met melk, allemaal bestemd voor dat mini hoopje mens wat je enkele dagen geleden ter wereld hebt gezet. Maar troost jezelf met de gedachten: het duurt maar even, gewoon alle goede adviezen opvolgen, even doorbijten. Als je borstvoeding mag en kan geven is het geweldig om te doen. Ik heb er ontzettend van genoten.

 

9. Dat je zoveel bloed en water verliest tijdens de bevalling heb ik nooit geweten. Gelukkig las ik het las ik het pas in kraamboek en is alleen de man getuige van dit bloederig gebeuren waarin dan ineens een kindje tussen vandaan komt. Bevallen is dus best een bloederige bezigheid. Gelukkig merk je als vrouw daar weinig van, het wordt allemaal voor je opgeruimd voor je er erg in hebt.

 

10. Bevallen doet pijn, best wel veel. Maar wat heel cliché is maar wel waar. Als je kindje een maal op je buik ligt, gewikkeld in heel veel warme doeken, is alle pijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Zelfs de pijn van het hechten doet je niks, je voelt het niet eens. Het maakt je zelfs helemaal niets uit dat ze met een bureau lamp op je onderkantje aan het schijnen zijn. Wat boeit het dacht ik, het is toch al helemaal geruïneerd daar beneden, maak er maar wat van, naai me maar dicht, ik vind alles prima. Alleen helemaal de oude onderkant, die krijg je niet meer terug. Maar ook dat neem je voor lief als je van die prachtige kinderen ervoor terug krijgt!

 

Wat had jij graag willen weten voor de bevalling?

» Lees ook: Goed voorbereid bevallen

» Zie ook: blogs over bevallingen

 

De foto van bevallende vrouw is van Shutterstock

 

Meer blogs van Lonneke:

6 jaar en nog een speen, nou en?

6 jaar en nog een speen, nou en?

Mijn kind is 6 jaar en heeft een speen, een fiepje, een fup, een sabbeltje een foepje of een tutje. Maar eigenlijk is het gewoon een kunstduim,…

Kinderen moeten hun eigen rommel opruimen. Toch?

Kinderen moeten hun eigen rommel…

Een tijdje geleden besloot ik het op te geven. Nou ja, opgeven. Het was meer van richting veranderen. Maar je kan het ook zien als opgeven,…

Alles over babyzwemmen

Alles over babyzwemmen

Als je zwanger bent heb je heel veel vragen. Zo ook bijvoorbeeld: hoe zit dat nu met babyzwemmen? Kan ik dadelijk met mijn kindje ook gaan…

Mijn naam is Lonneke, ik ben getrouwd en heb 3 lieve kinderen Fay '06, Jins '07 en Ninte '13. Ik heb een geweldige baan als zwemdocent en sportinstructrice. Ik hou er van om kinderen en volwassenen iets te leren en te motiveren. Daarnaast heb ik mijn eigen bedrijfje als Essentrics instructrice. 

Pas sinds kort kwam ik erachter hoe ik de al jaren vast zittende verhalen in mijn hoofd kon bevrijden in de vorm van een Blog. Ik geniet van schrijven. Ook op mijn eigen blog Mamapoester lees je een hoop herkenbaarheid, tips, en dagelijkse strubbelingen van het moederschap met een beetje humor en een tikkie overdrevenheid.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.