);

De zwangere buik van: Esmée

De zwangere buik van: Esmée

In deze nieuwe rubriek De zwangere buik van … trap ik zelf als eerste af. In deze rubriek krijgen moeders 10 vragen over de tijd dat ze zwanger waren. Hoe verliep hun zwangerschap en hoe hebben ze de zwangerschap beleefd. En natuurlijk tonen we buiken. Blote buiken, geklede buiken, kleine buiken grote buiken of zwangere buiken met bodypaint, het maakt niet uit.

Ik ben eigenaar en hoofdredacteur van dit blog. Iets wat ik heerlijk vind om te doen. Website4Mama ben ik in juni van 2015 gestart en het is inmiddels mijn full time baan geworden. Ik heb van mijn hobby: schrijven, mijn werk gemaakt. Ik woon samen met man, kind en konijn in het Noord-Brabantse dorp Fijnaart.

 

De zwangere buik van … Esmée

Hoeveel weken zwanger was je toen deze foto genomen werd?

Ongeveer 31 weken, een week voordat ik moest bevallen.

 

Hoe heb je je zwangerschap beleefd?

Het was een heerlijke tijd. Ik voelde me bijzonder zo met een leven dat in mij groeide.  Wat ik grappig vond, was dat mijn haar enorm ging krullen en niet meer uitviel. Ik had op een gegeven moment best een bos.

 

Was je misselijk in het begin? 

Ja, een beetje. Het kwam er niet echt uit, maar ik boerde de godganse dag. Als ik er weer eentje liet, dan zij ik “tja sorry, tis de baby hè”

 

Had je bijzondere (eet) gewoontes tijdens je zwangerschap?

Ik had geen last van opruimwoedes of zo. Ik ben van nature nogal een sloddervos en ook tijdens m’n zwangerschap had ik niet echt last van “nestdwang”. Hoewel ik me wel opeens vreselijk kon ergeren aan de vaat die nog niet in de vaatwasser stond. Ennehh… dat was niet mijn taak aangezien ik kookte winkOok qua eten wist ik me aardig te bedwingen. Geen rare cravings. Hoewel ik dan opeens wel trek kon krijgen in viskuit. Nergens te krijgen natuurlijk. Dus dan kun je als zwangere op je kop gaan staan, die viskuit gaat er niet komen. Maar zoals je aan mijn foto kan zien, was ik niet mega geworden en ik was nergens echt dikker geworden, behalve mijn buik.

 

Na hoeveel weken zwangerschap beviel je?

Bij 32 weken en 1 dag vanwege een pré-eclampsie die in HELLP-syndroom eindigde. Dat was wel even schrikken hoor. Ik werd die dag gefeliciteerd voor mijn verjaardag via sms en whatsapp en ze hadden met net verteld dat ik die middag een keizersnede zou ondergaan. Ze móest eruit, want mijn bloeddruk steeg de pan uit.

 

Was het een natuurlijke bevalling of via een keizersnede?

Mijn dochter werd op mijn 38e verjaardag gehaald met een keizersnede. Ik was heel ziek geworden, hoewel ik daar op dat moment niet eens zo bij stil stond. Ik was alleen maar bang dat het te vroeg was en dat ze het niet zou redden.

» Lees ook: de gevolgen van HELLP syndroom

» Lees ook: dagboek van een couveuse ouder

 

Was het geslacht van je kindje een verrassing of wist je het al lang?

Nee we wisten allang dat het een dochter zou worden. Ik voelde ook direct vanaf het begin dat het een meisje zou worden. Ik heb het daarna verteld aan iedereen die het wilde weten. Ik had toch mijn mond voorbij gepraat. Al die extra spanning om het dan voor je te houden, was teveel.

 

Het werd dus een zij. Hoe heet ze?

We hebben haar de naam Marisa gegeven. 

 

Als je het overnieuw mocht doen, zou je dan proberen de zwangerschap anders te beleven, iets anders te doen?

Ja, ik had het rustiger aan gedaan met mijn werk en meer de boel de boel gelaten. Ik was toen accountmanager en er werd erg veel druk op mij gelegd. Stress is naast roken zo’n beetje het slechtste wat je kunt hebben en doen voor een gezonde zwangerschap. Ik rookte niet, maar stress had ik absoluut. Een vrouwelijke leidinggevende wil niet altijd zeggen dat je ook meer begrip krijgt tijdens je zwangerschap. In mijn geval in ieder geval niet. Ik wil niet zeggen dat dit heeft geleid tot mijn verhoogde bloeddruk en uiteindelijk de vroeggeboorte van mijn dochter, maar geholpen heeft het zeker niet.

 

Heb je nog tips voor mama’s to-be?

Ja, pak je rust. Neem niet teveel hooi op je vork. Geef je grenzen aan. Jij en die buik waar dat mooie nieuwe leven in groeit, zijn het belangrijkste. Geniet van je zwangerschap. Laat het je lekker aanleunen. Het mag!

 

Leuk om alle zwangere buiken uit deze rubriek te lezen? Lees dan verder op: De zwangere buik van…

 

De haren van je kind wassen; zo pak je het aan

De haren van je kind wassen; zo…

Haren wassen: hoe gewoon het ook is… het is niet onbelangrijk. Wil je een gezonde haardos krijgen en houden, dan gebruik je het liefst een…

Klein wonen met kinderen: 4 tips voor gedeelde slaapkamer

Klein wonen met kinderen: 4 tips…

Klein wonen hoeft geen probleem te zijn. We hoeven niet allemaal in een enorme villa te wonen om gelukkig te zijn. Toch kan het met kinderen…

Gooi het roer om en ga aan de slag vanuit huis

Gooi het roer om en ga aan de slag…

Je bent ZZP’er en huurt elders een ruimte om te werken. Maar je merkt dat het je steeds meer moeite kost om ’s ochtends naar ‘kantoor’ te…

Reacties 3

 1. Cassandra

  nov 09, 2015 at 03:43

  Vind de verhalen van mede prematuur moeders altijd mooi om te lezen. Hele leuke rubriek! Dat boeren had ik ook ontzettend erg in de zwangerschap, en maagzuur blegh 2. Destijds had ik er nog nooit van gehoord, maar ik had ook preclampsie/HELLPsyndroom, bij zowel 1e als 2e kindje. Bij de 2e herkende ik de signalen en trok tijdig aan de bel. De eerste was een geplande keizersnede (dwarsligger) en de jongste ook keizersnede omdat hij er echt uit moest.  1. Esmée

   mei 03, 2017 at 11:58

   Hi Monique,
   Bedankt voor je reactie! Ik wist ook niet wat me overkwam hoor en had er ook nog nooit van gehoord. Als ik de symptomen herkend had, had ik veel eerder aan de bel getrokken.This thread has been closed from taking new comments.