);

Groenten en fruit? Lekker!

Groenten en fruit? Lekker!

Ik weet (net als jij) uit eerste hand hoe moeilijk kinderen het soms hebben met het eten van groenten en fruit. Ik verzamelde acht tips om dit proces te vergemakkelijken. Dus wil je ook dat je kinderen makkelijker groenten en fruit binnen krijgen, lees dan vooral verder.

 

8 tips voor het eten van meer groenten en fruit

 

1. Maak fruit en groenten visueel aantrekkelijker

Voor jongens kan dat een Batman-sticker op een banaan zijn en voor de meisjes een plaatje van Dora. Het beplakken van fruit en groenten is niet eens zo'n slecht idee - in de koekjes- en snoepfabrieken doen ze t ook. De verpakking ziet er vaak beter uit dan de inhoud.

 

2. Deel groenten superkrachten toe

Het is bevattelijker voor een kind om te weten dat wortels Superoogjes geven in plaats van scherpe kijkers. In het handboek der ouders staat dat overdrijven mag, zolang het maar in het kader van de opvoeding is.

 

3. Ga eens picknicken

Wie zegt dat eten altijd hapklaar en gekookt op een bord aan tafel dient te worden verorberd? Leg eens een geblokt kleed op de grond in je woonkamer, pers een paar fruit- en groentensapjes en ga gezellig picknicken. Perfekt voor op een regenachtige dag.

 

4. Twee groenten soorten per warme maaltijd

Hoe meer kleuren op een bord, hoe beter. Volgens voedingsdeskundigen zouden we vijf porties G&F moeten binnenspelen per dag – maar dat is niet elke dag evident !

Nochtans wordt  het gebruik van diepvriesgroenten of voorgesneden groenten uit de supermarkt niet afgeraden in je strijd om je kinderen meer groenten en fruit te laten eten.

 

5. Betrek je kinderen bij het avondeten. Kook samen met hen

Dit doen we wel eens - toch met Dominic van 3,5 jaar. We zetten een trapje aan het kookfornuis en laten hem roeren. Het lijkt me trouwens leuk om in de verre verre toekomst met ons meisje eens cupcakes te bakken of zo.

 

6. Maak een schilderijtje van hun bord

Kennen jullie bento? Bento is een Japanse lunch, waar veel tijd in wordt gestoken. In Japan is het bijna een competitie voor ouders om hun kind de mooiste bento mee te geven. Dominic krijgt gewoon belegde boterhammen mee naar school. Maar bento zou de zin wel kunnen aanwakkeren om ook tijdens de lunch meer groenten te gaan eten.

 

7. Gebruik de beloonkalender in plaats van snoep

Helaas behoort snoep geenszins tot de voedingsdriehoek. Het wordt dan ook beter niet gebruikt als beloningssysteem. Beter is de beloonkalender te bezigen. Bij elke succesvolle poging een sticker en na vijf stickers bijvoorbeeld een uitstapje, een goedkoop speelgoedje of iets anders wat je kind motiveert om er mee door te gaan tot het een gewoonte wordt.

 

8. Maak geen aparte porties voor je kind

Vermijd het maken van aparte porties voor je kinderen. Willen ze die spaghetti echt niet mét groenten eten, ga dan zeker geen spaghetti geven zonder groenten. Kinderen kunnen best eens een keertje zonder eten naar bed. Zelden zullen ze dit een tweede keer doen.

Maak wel de afspraak dat als ze zonder groenten en fruit van tafel gaan, ze geen snoep of koekjes krijgen om t gat in hun maag te vullen. Snoep mag, zoals gezegd géén beloning worden voor t nalaten van iets gezonds.

» Lees ook: eten wat de pot schaft

» Kijk hier voor: lekkere recepten

 

Eten jouw kids gemakkelijk fruit en groenten? Welke tips kan jij ons en de andere lezers geven om dit proces te vergemakkelijken? 

Je peuter zindelijk krijgen

Je peuter zindelijk krijgen

Een peuter zindelijk krijgen, gaat niet altijd als een fluitje van een cent. Het ene kind is er sneller mee weg dan het andere. Mijn oudste…

Groenten en fruit? Lekker!

Groenten en fruit? Lekker!

Ik weet (net als jij) uit eerste hand hoe moeilijk kinderen het soms hebben met het eten van groenten en fruit. Ik verzamelde acht tips om…

5 tips voor een lange autorit

5 tips voor een lange autorit

Mei is dé maand bij uitstek om me stilletjes aan voor te bereiden op de Grote Vakantie, de zomervakantie. Wij gaan nl. ergens in de zomermaanden…

Geboren in Antwerpen, doorzwom ik al vele watertjes - maar één interesse bleef een constante : schrijven. In de klas werden al mijn verhandelingen en opstellen voorgelezen. Ik schreef boeken over zombies - waarin alle klasgenoten in mee speelden - en korte horrorverhalen à la Stephen King voor het schoolkrantje. Tja. Volwassener is nu mijn Vlaamse blog voor ondernemende mama's en mama-ondernemers. Er is ook die andere blog over trouwen en feesten  - ik ben nl. wedding- en personal evenplanner met een voorliefde voor het vintage thema.

Ik ben getrouwd met de liefde van mijn leven en werd op latere leeftijd moeder van Dominic (2011) en Chloé Grace (2014). Ik ben vooral op het internet te vinden, behalve op woensdag - want dan dans ik. Wil je mij beter leren kennen ? Come and meet me op http://www.mamaexpert.be

 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.