);

Dingen die je beter niet tegen een oudere mama zegt

Dingen die je beter niet tegen een oudere mama zegt

Mama worden is een grootse gebeurtenis in je leven. Of je nu 20 of 40 bent, dat maakt niet uit. Gemiddeld zijn Nederlandse vrouwen 30 jaar voor ze hun eerste kindje krijgen. Vroeg mama worden, later mama worden: voor beide is wat te zeggen. Op latere leeftijd mama worden, betekent vaak dat je die carrière al achter de rug hebt en niet meer zo de behoefte hebt om het nachtleven onveilig te maken. Het krijgen van een kind kan dan eindelijk een fijne reden zijn om van full-time naar part-time werken te gaan, wat in mijn geval een verademing was na 18 jaar full-time werken. Ook heb je al wat bagage en ben je over het algemeen wat zekerder van jezelf. Het voordeel van een jonge moeder is dat ze niet zo snel moe is ;-) En er zullen vast meer voordelen zijn aan het jong kinderen krijgen, die ik niet ken omdat ik 38 was toen ik mijn eerste kind kreeg.

 

Ik ben een oudere mama

Ik was net een halve dag 38 toen mijn dochter geboren werd. Een zogenaamde “oudere” mama dus. Net als de vooroordelen die er vast over jonge moeders zijn, zijn die er ook voor oudere mama’s. En niet iedereen is even discreet bij het uiten van die vooroordelen.

Dit zijn dingen die tegen me gezegd zijn in de afgelopen jaren. Heb jij ze gezegd? Dan zijn we waarschijnlijk geen vrienden meer ;-)

Dus als je kind 20 is, dan ben jij 58? Ehhh, ik ben 38 + 20 = 58. Ik kan potdorie ook rekenen hoor. Dus JA, En?

Dan wil je nu zeker geen 2e meer? Dat bepaal ik verdomme zelf wel!

Was je zwangerschap niet zwaar dan? Mwah, nee niet zwaarder dan die van jou waarschijnlijk…how the f*ck do I know

Een voordeel… je hoeft dan nooit oppasoma te zijn, want dat zullen ze je op die leeftijd niet aandoen (er wordt hartelijk gelachen). Pardon? Nou ja, hier kan ik dan zelf ook nog wel om lachen. Elk nadeel heb z’n voordeel.

Je bent haar moeder…toch? Ja, ik ben verdomme haar oma niet. (dit is nogal pijnlijk voor m’n ego…en ik maar denken dat ik er nog zo jong uitzie)

Heb je dan niet meer kans op een kindje met Down? Sjeesus hoe stom kun je zijn om zoiets te zeggen/vragen. Over het algemeen wel ja, maar mijn kansberekening was overigens 1 op 5000, hoger kan niet.

 

Mensen zeggen soms domme dingen. Ze staan er vaak niet bij stil dat het kwetsend over kan komen. Gelukkig sta ik stevig in mijn schoenen, heb ik behoorlijk wat zelfvertrouwen en kan ik dit soort uitspraken dus goed van me af zetten. Hebben ze wel eens tegen jou iets gezegd, dat je makkelijk aan dit rijtje toe zou kunnen voegen? Of ben jij misschien juist een heel jonge moeder en moest jij dealen met vreemde vragen en uitspraken? Tell me!

De fashion musthaves voor deze zomer

De fashion musthaves voor deze…

De zomer is in aantocht. Eerst moet het natuurlijk nog écht lente worden, maar de eerste warme zonnestralen heb ik op mijn huid gevoeld en…

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 14

  1. Mary-Lou

    mrt 08, 2016 at 10:45

    Wat een lef hebben sommige mensen. Maar moest wel lachen om je reacties. Heb je ook weleens echt zo gereageerd bij zo'n brutale vraag?



    1. Esmée

      mrt 08, 2016 at 10:59

      Goeie vraag Mary-Lou...Nee, dit zijn de dingen die ik dacht. Ik heb ze (helaas) niet hardop gezegd. Schijterd ben ik hè. haha.



      1. Mary-Lou

        mrt 08, 2016 at 01:23

        Nee hoor, je bent gewoon beleefd. ;-)



  2. Miranda de Jong

    mrt 08, 2016 at 11:11

    ik was 18 toen ik voor de eerste keer zwanger was. De vooroordelen en de vragen die je dan naar je hoofd geslingerd krijgt zijn ook niet mis. Lekker je moederhart volgen en je niets aantrekken van al die "goed-bedoelde" vragen / opmerkingen. Oja antwoorden met de meest stomme reacties is ook erg leuk.



  3. MetMirjam

    mrt 08, 2016 at 07:11

    Wat kunnen mensen toch domme dingen zeggen.. Vaak ook compleet zonder schaamte! Niet te geloven zeg.



  4. Gea

    mrt 08, 2016 at 08:00

    Mensen denken niet na. Ik was 37 toen ik Sien kreeg en de reden simpelweg pas laat de ware tegen gekomen. Ik ben dus al heel blij dat ik moeder mocht worden. Een tweede kindje is helaas niet gelukt, heel jammer, maar ik prijs mij gelukkig dat ik Sien heb mogen krijgen. Zwanger en moeder worden is niet zo vanzelf sprekend. Wat zou het fijn zijn als mensen zich dat eens gaan beseffen.



  5. Melany

    mrt 08, 2016 at 10:10

    Ik was 16 toen ik te horen kreeg dat ik al 26 weken zwanger was
    Ik was in shock rn alsof dat al niet genoeg was kreeg ik ook de nodige "complimenten" naar me oren gesmeten.
    #meisje meisje , waar begin je aan weet je wel wat je te wachten staat?
    Uuuuh nee !!
    #een gynocoloog die het gordijn opentrekt en zegt " zoooo dus jij bent zwanger?"
    Nee ik lig op de kraamafdeling voor een dwars zittende drol?!
    #toen ze eenmaal geboren was " aaah wat een poppetje is dat je oppas kindje of je zusje?"
    Ze is nu 9 en nog word die vraag me gesteld.
    En als we in openbare ruimte's zijn en ze ze roept "mamaaa" die blikken die ik dan vang zijn onbetaalbaar...
    Het was zwaar maar mooi , en heb voor haar gevochten. Ben inmiddels 26 en heb 4 mooie kindjes , wat een GESCHENK! Grtz



  6. Birgit

    mrt 09, 2016 at 09:29

    Wow! Wat kunnen mensen brutaal zijn zeg! Ik vind je reacties erop trouwens wel hilarisch! Ik hou ervan!



  7. Liess

    mrt 10, 2016 at 02:57

    Mensen denken echt niet na.... ik was 16 bij mijn eerste en als ze nu vragen hoe oud ze is en ik zeg 13, en ze vragen "maar hoe oud ben jij dan" , en ik zeg 30, dan zie je ze even rekenen...



  8. Aline van Dam

    feb 17, 2017 at 10:35

    Men denkt alles te kunnen en mogen zeggen als het niet volgens de gewone regels gaat. Ik was 45 (schrok me naar) toen ik zwanger was van onze dochter. Wij hebben 4 zonen nu 29, 27, 24,21 en onze 7jarige dochter iedereen vond en vind er wat van. Voor ons is ze een super mooi kado....



  9. Jenny

    feb 18, 2017 at 03:51

    OMG ????????



  10. Barbara

    feb 06, 2018 at 07:09

    Nog net 36 toen de 1e kwam en 38 toen de 2e arriveerde. Aangezien ik al jong grijs begon te worden word ik regelmatig voor oma aangezien. Ik bind het allemaal best, ze doen maar. Zolang wij maar beter weten.



  11. Marian Zw

    feb 06, 2018 at 08:07

    Ik was 20 toen ik mn eerste kind kreeg en 38 toen ik mijn vierde kind kreeg. Dus ja ik ken beide opmerkingen van het spectrium. En ik vond die toen ik jong was veel erger. Zo van” blij dat het mijn dochter niet is” Of het in twijfel trekken dat ik wel goed voor mijn kind kon zorgen of het uberhaupt opvoeden. De opmerkingen of ik met mijn zusje aan het wandelen was....en nu wordt ik oma! En mijn jongste is pas 5 jaar



  12. Joyce

    feb 06, 2018 at 10:16

    Ik heb mijn man pas laat ontmoet en kreeg mijn eerste kindje vlak voor mijn 41ste verjaardag. Gezond en wel zonder problemen en van een prachtige zwangerschap vol op genoten. Ik ben zo trots en gelukkig dat ik een prachtige dochter heb die nu bijna 7 is. Ook ik ben een stiefmoeder of zoals ik het altijd zeg ‘wicked stepmother of the west’???? en zij zijn al volwassen (27,25,22 en 20) Maar ze gaan geweldig om met hun zusje??. Verder krijg ik gelukkig niet zoveel opmerkingen maar misschien Is het omdat bij ons in ee omgeving meerdere ‘oudere mama’s rondlopen???? en die lopen met volle borst vooruit en mengen zich prima tussen de jongere mama’s en ach als ze er wat van denken.....is het jong of oud(er) we zijn allemaal trotse moeders en houden van onze kroost en daar gaat het toch om????????????????



This thread has been closed from taking new comments.