);

News4Mama: Het onzin-onderzoek

News4Mama: Het onzin-onderzoek

Afgelopen week werden 3 onderzoeken gepubliceerd, waarvan ik de uitkomst van tevoren al had kunnen voorspellen en die volgens mij niet nieuw zijn. Ik vraag me dus wel eens af of die onderzoeken soms gestart worden door een student om te kunnen afstuderen of promoveren of dat er daadwerkelijk financiering vanuit de overheid voor is en ik daar dus aan mee betaal.

Mijn onderzoek ergernissen van de afgelopen week.

 

NR 1: in pakjes drinken zit veel suiker

Nahnahnah, wat een wereldschokkend nieuws! Waarom vinden kinderen die pakjes drinken toch zo lekker? Zou het zijn omdat er misschien veel suiker in zit? JAAAA! Men pakt een fles cola en kijkt op de etiket, 10,6 mg suiker per 100 ml drank. Je pakt een Wickie, een drinkyoghurt, een appelsap, een dubbeldrank en weet ik veel meer en je vergelijkt. En wat blijkt? Veel van die pakjes hebben meer suiker per 100 ml dan cola. Op zich prima om het nog eens op de agenda te zetten. Blijkbaar is het toch voor veel moeders een eye-opener, want ik zag mijn Facebooktijdlijn vol met verontwaardigde berichten. Er werd enorm veel over geblogd. Maar laten we dit nu geen wereldschokkend baanbrekend onderzoek noemen. Dit is iets wat je al wist of had kunnen weten.

Benieuwd naar de lijst van Foodwatch over de hoeveelheid suiker in pakjes drinken?

 

Nr 2: je kind dwingen z’n bord leegeten geeft later gewichtsproblemen

Ook dat wist ik al. Niet nieuw, geen nieuws. Al eens eerder gelezen. Gewoon ook logisch nadenken. Jij schept voor je kind een portie eten op en het bord moet helemaal leeg. Want anders geen toetje! Kind leert dus niet te luisteren naar z’n eigen receptoren die zeggen “mijn buik zit vol, ik moet stoppen”. Dus zal het dat ook niet op latere leeftijd doen. Gevolg is een constante strijd met het overeten op latere leeftijd en dus kans op overgewicht. Ik eet zelf ook mijn bord niet leeg. Vol = vol. Dus mijn dochter hoeft dit ook niet. Wel moet ze altijd iets proberen. Probeert ze het niet (en het is geen mislukt experiment van me), dan geen ander eten of toetje. Appeltje mag dan wel. En nee, dat is niet zielig. Dat is een keuze die ze mag maken. Ik bepaal wat erin gaat en zij bepaalt hoeveel.

 

Nr 3: angstige ouders hebben vaak bange kinderen

Nee, werkelijk? Is het niet logisch dat kinderen zich spiegelen aan jouw gedrag? Wanneer jij panisch gaat zitten zijn als het onweert, dan zal je kind ook een angst voor onweer ontwikkelen. Als jij tegen je kind continue zegt “dat is zeker wel spannend”, dan zal het dat ook spannend vinden. Ook weer zo’n non-onderzoek. Hoewel het wel kan helpen om kinderen al psychologisch bij te staan als hun moeder of vader een angststoornis heeft. Je kunt het maar voor zijn.

 

Naar aanleiding van mijn ergernis over deze onderzoeken, bedacht ik een quote die ik op social media deelde. Feel free om ‘m ook te delen. Maar dan wel in deze huidige vorm ;-) 

quote veel suiker in pakjes drinken

 

Gender reveal ideeën: de leukste onthullingen

Gender reveal ideeën: de leukste…

Ben je op zoek naar leuke gender reveal ideeën voor je gender reveal party? In dit artikel lees je hoe je hiervan een geweldig leuk feest…

Kamperen is het leukste wat er is voor de kids

Kamperen is het leukste wat er…

Zolang het droog weer is, is kamperen tijdens de vakantie het allerleukste wat er is. Dat vond ik 20 jaar geleden en dat vind ik nog steeds.…

Energie besparen begint bij isoleren!

Energie besparen begint bij isoleren!

Een goed geïsoleerd huis is essentieel om energie te besparen en het comfortniveau te verhogen. Daar bedoel ik mee, dat het makkelijk behaaglijk…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 3

 1. Simpel, met een snufje liefde

  feb 09, 2016 at 06:38

  Toen ik het hoorde en las dacht ik ook " moeten ze daar nou echt een onderzoek naar doen" Dat is toch logisch dat er in pakjes drinken veel suiker zit. Ach ja, sommige mensen moeten alles onderzoeken. 2. Vlijtig Liesje

  feb 09, 2016 at 10:51

  Ik vraag me soms ook af of die onderzoekers nooit eens achter hun oor krabben en denken: 'Waar zijn we eigenlijk mee bezig...'

  De meeste onderzoeken hebben een hoog open deur gehalte.

  Huisvlijt  1. Esmée

   feb 10, 2016 at 08:39

   Ja hè, dus dat vind jij ook al? ;-)This thread has been closed from taking new comments.