News4Mama: Het onzin-onderzoek

Afgelopen week werden 3 onderzoeken gepubliceerd, waarvan ik de uitkomst van tevoren al had kunnen voorspellen en die volgens mij niet nieuw zijn. Ik vraag me dus wel eens af of die onderzoeken soms gestart worden door een student om te kunnen afstuderen of promoveren of dat er daadwerkelijk financiering vanuit de overheid voor is en ik daar dus aan mee betaal.
Mijn onderzoek ergernissen van de afgelopen week.
NR 1: in pakjes drinken zit veel suiker
Nahnahnah, wat een wereldschokkend nieuws! Waarom vinden kinderen die pakjes drinken toch zo lekker? Zou het zijn omdat er misschien veel suiker in zit? JAAAA! Men pakt een fles cola en kijkt op de etiket, 10,6 mg suiker per 100 ml drank. Je pakt een Wickie, een drinkyoghurt, een appelsap, een dubbeldrank en weet ik veel meer en je vergelijkt. En wat blijkt? Veel van die pakjes hebben meer suiker per 100 ml dan cola. Op zich prima om het nog eens op de agenda te zetten. Blijkbaar is het toch voor veel moeders een eye-opener, want ik zag mijn Facebooktijdlijn vol met verontwaardigde berichten. Er werd enorm veel over geblogd. Maar laten we dit nu geen wereldschokkend baanbrekend onderzoek noemen. Dit is iets wat je al wist of had kunnen weten.
Benieuwd naar de lijst van Foodwatch over de hoeveelheid suiker in pakjes drinken?
Nr 2: je kind dwingen z’n bord leegeten geeft later gewichtsproblemen
Ook dat wist ik al. Niet nieuw, geen nieuws. Al eens eerder gelezen. Gewoon ook logisch nadenken. Jij schept voor je kind een portie eten op en het bord moet helemaal leeg. Want anders geen toetje! Kind leert dus niet te luisteren naar z’n eigen receptoren die zeggen “mijn buik zit vol, ik moet stoppen”. Dus zal het dat ook niet op latere leeftijd doen. Gevolg is een constante strijd met het overeten op latere leeftijd en dus kans op overgewicht. Ik eet zelf ook mijn bord niet leeg. Vol = vol. Dus mijn dochter hoeft dit ook niet. Wel moet ze altijd iets proberen. Probeert ze het niet (en het is geen mislukt experiment van me), dan geen ander eten of toetje. Appeltje mag dan wel. En nee, dat is niet zielig. Dat is een keuze die ze mag maken. Ik bepaal wat erin gaat en zij bepaalt hoeveel.
Nr 3: angstige ouders hebben vaak bange kinderen
Nee, werkelijk? Is het niet logisch dat kinderen zich spiegelen aan jouw gedrag? Wanneer jij panisch gaat zitten zijn als het onweert, dan zal je kind ook een angst voor onweer ontwikkelen. Als jij tegen je kind continue zegt “dat is zeker wel spannend”, dan zal het dat ook spannend vinden. Ook weer zo’n non-onderzoek. Hoewel het wel kan helpen om kinderen al psychologisch bij te staan als hun moeder of vader een angststoornis heeft. Je kunt het maar voor zijn.
Naar aanleiding van mijn ergernis over deze onderzoeken, bedacht ik een quote die ik op social media deelde. Feel free om ‘m ook te delen. Maar dan wel in deze huidige vorm ;-)
Toen ik het hoorde en las dacht ik ook " moeten ze daar nou echt een onderzoek naar doen" Dat is toch logisch dat er in pakjes drinken veel suiker zit. Ach ja, sommige mensen moeten alles onderzoeken.
Ik vraag me soms ook af of die onderzoekers nooit eens achter hun oor krabben en denken: 'Waar zijn we eigenlijk mee bezig...'
De meeste onderzoeken hebben een hoog open deur gehalte.
Huisvlijt
Ja hè, dus dat vind jij ook al? ;-)