);

10 tips bij zindelijkheidstraining

10 tips bij zindelijkheidstraining

Vroeger was alles beter. Kinderen waren op hun eerste verjaardag of vlak erna al zindelijk zonder enige zindelijkheidstraining en natuurlijk liepen ze dan ook al. Kinderen tegenwoordig zijn lui, worden teveel gedragen en gaan daardoor laat lopen en lopen op hun 4e nog met een luier om (voordat je reageert, dit is cynisch bedoeld).

Het slaat natuurlijk nergens op. Wat wel zo is, dat kinderen vroeger gemiddeld iets eerder zindelijk waren doordat ze letterlijk niet zo gepamperd waren. Er waren geen luiers die de billetjes droog hielden. Je wilde als anderhalf jarige gewoon wel op dat potje, want die natte luiers waren niks.

 

Zindelijkheidstraining, best wel een dingetje

Ja, wanneer moet je kind nu zonder luier kunnen? Ehhh, nou wanneer het dat zelf aangeeft. Ga je potjes aanschaffen en ze daar vroegtijdig op zetten, dan heb je kans dat het echt zindelijk worden uiteindelijk langer duurt dan jij gedacht had.

 

Feiten over zindelijkheid en zindelijkheidstraining

Weet dat kinderen in Westerse landen gemiddeld 25 maanden tot 36 maanden zijn voordat ze overdag zindelijk zijn. Het kan vervolgens nog 6 tot 12 maanden duren voordat een kind ook ’s nachts zindelijk is. Een kind wordt pas zindelijk genoemd als het zelf de aandrang voelt en hier zelfstandig naar kan handelen en dus zelf naar de wc gaat. Kinderen voor de 2 jaar hebben die zelfstandigheid nog niet.

Hoewel de meeste kinderen bij 3 jaar zindelijk zijn, zijn er ook bij die dat dus pas later worden. 25-30% zelfs pas na hun 4e jaar. Tegen de tijd dat ze 5 jaar zijn, mag je verwachten dat ze overdag zindelijk zijn.

 

Mijn 10 do’s en don’ts bij zindelijkheidstraining

 1. Don’t: ga niet met zindelijkheidstraining beginnen omdat je vriendin of buurvrouw haar kind al met 2 “zindelijk” heeft gekregen.
 2. Don’t: ga er geen drama van maken als er een ongelukje gebeurt, hoe eerder je begint hoe meer kans op ongelukjes
 3. Don’t: gebruik nooit termen als “brave” jongen/meisje als het gelukt is, want ben je dan niet braaf als het niet lukt?
 4. Don’t: hou niet al te strikt vast aan “vanaf nu geen luier meer”. Daarmee maak je het jezelf ook heel lastig. Moet je een lange rit in de auto zitten? Overleg dan even met je kind, dat een luier nu niet erg is. Stoppen middenin Parijs namelijk wel ;-)
 5. Do: wacht met zindelijkheidstraining totdat je kind het aangeeft – dat het graag bij jou is als jij op de wc zit, is overigens geen aanwijzing ;-)
 6. Do: maak het naar de wc gaan gezellig en hou het luchtig.
 7. Do: is het tijd om zindelijk te worden, doe dat dan lekker in de zomer op vakantie. Zwembroekje aan, potje in de tent en een ongelukje is geen enkel probleem
 8. Do: lees boekjes over het naar de wc gaan
 9. Do: beloon je kind als het naar de wc gaat met bijvoorbeeld een sticker. Bij zoveel stickers mag het een cadeautje uitkiezen. Omkoping ... het werkt echt.
 10. Do: Maak gebruik van luierbroekjes die ze zelf aan en uit kunnen trekken. Dat helpt bij de zelfstandigheid en trek ze een makkelijke broek aan, die ze zelf uit kunnen trekken.

 

Ons zindelijkheid verhaal

Ik kocht voor dochterlief op haar 2e verjaardag een potje, want ik had gelezen dat je met 2 kunt starten met zindelijkheidstraining. Het eerste plasje werd groots gevierd. Kind trots, mama trots. Maar ik had toen al moeten merken dat het nog veel te vroeg was voor zindelijkheidstraining. Vanaf het moment dat ik het potje in de badkamer zette en dat het in het zicht was, hield ze het op. En dan heb ik het over haar ontlasting. Poepen was vanaf dat moment een issue met uiteindelijk een gang naar de poeppoli tot gevolg. Uiteindelijk werd ze bij 3 jaar en 3 maanden tijdens de zomervakantie zindelijk en was ze dat vervolgens bij thuiskomst ook binnen een week ’s nachts. Alleen de ontlasting bleef een issue. Voordat er ook op de wc werd gepoept waren we toch weer een paar maanden verder. We hebben vanaf het moment van zindelijkheid maar 3x een natte broek gehad overdag en ’s nachts is er nog nooit in bed geplast.

Dit was mijn zicht op zindelijkheid en zindelijkheidstraining. Ik heb niet de wijsheid in pacht, noch ben ik een arts of deskundige. Alleen maar een moeder die wilde dat ze dat potje nooit had gekocht op haar dochters 2e verjaardag. Ik ben ervan overtuigd dat het te vroeg was en het de zindelijkheid heeft vertraagd met obstipatie tot gevolg.

De fashion musthaves voor deze zomer

De fashion musthaves voor deze…

De zomer is in aantocht. Eerst moet het natuurlijk nog écht lente worden, maar de eerste warme zonnestralen heb ik op mijn huid gevoeld en…

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 3

 1. Vlijtig Liesje

  jan 08, 2016 at 10:52

  Goed dat je je ervaring deelt. Ik stel me zo voor dat dit anderen zeker helpt!

  Huisvlijt  1. Esmée

   jan 08, 2016 at 11:12

   Dank je wel! 2. Rory

  jan 08, 2016 at 07:49

  Fijn om te lezen. Ik merk om mij heen dat er veel (vriendelijke) dwang en prestatiedrang is. Ik vind het fijn dat ons dochtertje al ee flinke tijd (overdag) zindelijk is. Maar ik heb altijd alles open gelaten. Nu ook met 's nachts zindelijk worden. Al een geruime tijd droge luiers 's nachts. Dus nu gaan we het proberen als de voorraad luiers op is (en dat is snel). Maar ik merk dat ze het heel spannend vindt. Aldus gezegd:"Joh, als het nu te snel of teveel is. Of te spannend. Weet dan dat we altijd weer luiers kunnen kopen. Ik ben ervan overtuigd dat je het al kan. Want al die tijd al droge luiers. Maar als het niet gaat...dan gaat het niet". We zullen zien...This thread has been closed from taking new comments.