);

De hel die migraine heet

De hel die migraine heet

Migraine, wat is het? Hoe voelt het? Probeer dat maar eens uit te leggen aan iemand die niet weet wat hoofdpijn in het kwadraat is. Bijna niet te doen, maar ik ga het toch proberen. Ik heb al zo’n 20 jaar zeer regelmatig last van migraine. Ik ben toen burnout geraakt en heb een heel naar ontslag meegemaakt. Nu zou je denken, dat het dan ook weer voorbij moet gaan op het moment dat die burnout voorbij is en je weer goed in je vel zit. Helaas werkt het niet zo. Sindsdien ben ik op zoek naar een oplossing. Want leven met migraine is echt een hel.

 

Wat is migraine?

Laten we één ding voorop stellen…het is geen aanstellerij of een beetje hoofdpijn. Migraine is een ingewikkelde hersenziekte. Het ontstaat door het samentrekken en plotseling weer verwijden van de bloedvaten in je hoofd. 20% van de Nederlandse bevolking, dus 3,3 miljoen mensen hebben in meer of mindere mate last van migraine. Bij zo’n 25%-30% wordt de migraine vooraf gegaan door een zogenaamd “aura”. Dat kan een vernauwing van je gezichtsveld zijn tot het zien van schitteringen. Ik heb daar zelf geen last van. Vrouwen hebben er 2 – 3x vaker last van dan mannen. Ook kinderen kunnen migraine krijgen. 5%-10% van de kinderen hebben er last van. Zelfs kinderen van 5 jaar en jonger. Wel is het zo dat kinderen er heel kort last van kunnen hebben (bijvoorbeeld een half uur) en daarna weer actief zijn. Heel vaak gaat migraine gepaard met misselijkheid en overgeven. Een aanval kan duren van 8 – 72 uur. In mijn geval duurt een aanval altijd 2-3 dagen met wat napijn in de dagen erna.

 

De pijn van migraine

De pijn concentreert zich bij mij op de rechter helft van mijn gezicht en schedel. De holtes in mijn gezicht, die je voelt als je flink verkouden bent, die voelen dan aan alsof iemand er aan de binnen- en buitenkant spijkers in slaat. Ook voel ik dit rondom mijn rechteroog en bovenop mijn schedel. De trommelvlies van mijn rechteroor lijkt alsof er van binnen hard aan getrokken wordt. Dit doet zo’n zeer dat je het idee hebt, dat het doorsteken van het trommelvlies met een flinke naald verlichting kan geven. Er zijn momenten geweest dat ik letterlijk de haren uit m’n hoofd heb getrokken om de pijn even ergens anders te voelen.

 

Waarom krijg je migraine?

Dat weten de wetenschappers niet. Het kan met je hormoonhuishouding en cyclus te maken hebben en met bepaalde etenswaren (maar welke is niet bewezen). Ik vermijd sowieso aspartaam. Dus geen light producten voor mij. Hiervan is bekend dat het hoofdpijn en migraine kan veroorzaken. Ook vermijd ik zoveel mogelijk E621, omdat het zo ontzettend slecht voor je is. Ik heb het een keer gekregen na het drinken van zure verse sinaasappelsap. Teveel suiker kan ook een trigger voor migraine zijn. Maar ook plotseling verandering in ritme of het uitstellen van eten terwijl je trek hebt, wil bij mij een trigger zijn. En te weinig water drinken is sowieso geen goed idee. Ik probeer minimaal 1,5 liter en liever nog 2 liter water per dag te drinken. 

Maar bottom line is… Eigenlijk weet je het niet. En dat maakt het zo onvoorspelbaar en lastig te controleren.

Er zijn mensen die het aan voelen komen. Ze kunnen depressief zijn, vocht vasthouden of overgevoelig zijn voor licht, geluid en geuren en zich extreem vermoeid voelen. Zelf heb ik voor een aanval vaker last van niezen en een loopneus. En ik kan de dag voor een aanval opeens uit mijn vel springen. Uit het niets. Vreselijk vind ik dat. Ook blijf ik vlak voor een aanval trek houden al heb ik goed gegeten. Mijn speekselklieren willen snoep en het liefst zoute dropjes.

 

Wat kun je aan migraine doen?

Tijdens mijn zwangerschap had ik veel minder migraine en ook minder heftig. Tijdens de periode dat ik borstvoeding gaf, is de migraine zelfs in z’n geheel uitgebleven. 8 maanden lang geen hoofdpijn! Wat een heerlijkheid! Maar ja…een oplossing voor de lange termijn is het natuurlijk niet wink

Wanneer je zeker weet dat het migraine is en geen flinke hoofdpijn, dan kun je de huisarts vragen om pijnmedicatie. Zodra je dan een aanval op voelt komen, kun je dit middel nemen. Het meest gebruikt zijn zogenaamde Triptanen. Daar heb je veel soorten van en het is zoeken naar het juiste middel voor jou.

Gaat migraine echt je leven beheersen, zoals het bij mij deed toen ik het om de 2 weken had, dan kan men overgaan op het voorschrijven van preventief werkende middelen als Propranolol. Dit een zgn. bètablokker, die ook wel gegeven wordt aan mensen met hartproblemen. Het verlaagt mijn hartslag en bloeddruk. Nadeel is wel, dat je geen inspanning meer kunt leveren. Je hartslag gaat namelijk niet omhoog en je verzuurt enorm snel. Daarom ben ik er na een tijd ook weer mee gestopt. Gelukkig kwam toen de migraine niet direct weer elke 2 weken terug, dus of de Propranolol nu wel of niet gewerkt heeft, laat ik maar even in het midden.

 

Acupunctuur

Ik ben geen held als het op naalden aankomt. Toch ben ik uit wanhoop dit gaan proberen. Ik kreeg een ontiegelijk smerig kruidenmengsel waar ik thee van moest maken. En ik liet mij dus elke 3 weken ongeveer prikken met naalden. Ik reageerde nogal heftig op acupunctuur, dus het deed wel iets met mijn lichaam. Maar nadat het ook een paar keer flink pijn gedaan had, ben ik ermee gestopt. Toch heeft het destijds wel opgeleverd dat ik maar liefst 8 weken geen migraine kreeg. Een voor mij erg lange tussenpose en dus goed resultaat.

 

Osteopathie

Tegen heel veel kwalen helpt Osteopathie. Ook tegen migraine. Ik hoor daar verschillende goede verhalen over. Helaas heeft het mij niet geholpen, maar ik wil deze optie nog wel open houden voor de toekomst.

 

Sporten

Regelmatig flink bewegen en je spieren activeren helpt, zo heb ik ondervonden, tegen migraine. Je algehele conditie wordt beter en je voelt je gewoon beter. Niet dat het mijn migraine wegneemt, maar regelmatig sporten helpt zeker in de tussenpozen tussen 2 aanvallen. Probeer daarbij wel je nekspieren te ontzien en maak geen plotselinge heftige bewegingen met je nek/hoofd. Dat kan plotselinge spierspanning opleveren, dat weer een migraine kan uitlokken. Drink ook voldoende water tijdens en na het sporten om uitdroging te voorkomen, want ook dat… triggert vaak een migraine.

» Lees ook: sporten na je 35e

 

De Eetlijn

UPDATE 09/2018!!! Dit artikel schreef ik bijna 3 jaar geleden in december 2015. Al die tijd hield ik elke zoveel weken migraine. Soms had ik pech en kwam de migraine weer na 3 weken opzetten, andere keren was het pas na 5 a 6 weken. Was de migraine dan iets waar ik gewoon maar mee moest leren leven? Was het iets dat er bij hoorde? Het leek wel een snelkookpan en elke keer dat ik migraine kreeg, was de druk weer van de ketel en bouwde zich daarna een nieuwe cyclus op. 

Ik heb me er niet bij neergelegd. Voor de zomervakantie ben ik naar Nettie Bom van de Eetlijn gestapt. Ik wilde kijken of ik door middel van voeding controle kon krijgen op mijn migraine aanvallen. Na de vakantie ben ik op 1 augustus gestart. Ik ben momenteel ruim 10 weken migraine vrij. Een bevrijding van heb ik jou daar!

De Eetlijn is een koolhydraatbewust programma waarbij je verder toegevoegde suikers vermijdt, tijdelijk geen zetmeelrijke producten eet, goede vetten tot je neemt zoals olijfolie, goed voor je darmen zorgt met probiotica, zoveel mogelijk schadelijke E nummers vermijdt en glutenvrij is. Heb jij regelmatig hoofdpijn of zelfs migraine, dan is het misschien ook wel jouw antwoord op de ellende. Het proberen waard lijkt me zo.

» Lees ook: voeding en migraine

Mijn beste beslissing van 2018 was om me niet neer te leggen bij een leven lang migraine en mijn voedingspatroon om te gooien via de Eetlijn. Meer informatie? Kijk hier.

 

Naar de Neuroloog

UPDATE 12/2020!!! Hoewel de Eetlijn echt veel voor me deed, heeft het mijn migraine niet volledig weggenomen. Inmiddels zijn we 2 jaar verder en heb ik weer elke 2 weken migraine en elke dag hoofdpijn er bovenop. Het is om gek van te worden. Ik laat de suikers weer staan omdat teveel suiker voor mij ook een trigger bleek.

Begin januari 2021 volgt een afspraak met de Neuroloog. Hopelijk dat die een nieuwe invalshoek of oplossing weet waar we tot nu toe nog niet aan gedacht hadden.

Ik word elke ochtend wakker met hoofdpijn en spanning in mijn kaak. Een vriendin opperde dat ik wel eens CMD ofwel Cranio Mandibulaire Dysfunctie kan hebben. De volgende stap is het maken van een afspraak met een fysiotherapeut die hierin gespecialiseerd is.

CMD kan veroorzaakt worden door hevige en langdurige stress. Iets wat ik wel herken van de laatste maanden.

De zoektocht naar een leven zonder migraine gaat voort...

 

Gender reveal ideeën: de leukste onthullingen

Gender reveal ideeën: de leukste…

Ben je op zoek naar leuke gender reveal ideeën voor je gender reveal party? In dit artikel lees je hoe je hiervan een geweldig leuk feest…

Kamperen is het leukste wat er is voor de kids

Kamperen is het leukste wat er…

Zolang het droog weer is, is kamperen tijdens de vakantie het allerleukste wat er is. Dat vond ik 20 jaar geleden en dat vind ik nog steeds.…

Energie besparen begint bij isoleren!

Energie besparen begint bij isoleren!

Een goed geïsoleerd huis is essentieel om energie te besparen en het comfortniveau te verhogen. Daar bedoel ik mee, dat het makkelijk behaaglijk…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 9

 1. Tanja

  dec 08, 2015 at 09:39

  Goed blog Esmée. De hel die migraine heet, ken ik helaas ook. Als ik echt door moet, gebruik ik sumitriptan. Dat heb ik in tablet en injectievorm. Bij mij helpt het. Binnen twee uurtjes is de aanval gepareerd en kun je weer functioneren. Nog wel twee dagen gammel, maar niets vergeleken een aanval. Meer natuurlijk: coolpacks om je hoofd. Die verdoven en leiden af van de pijn. Zorg dat je er meerdere hebt, zodat je kunt verversen. En hoewel het nog even duurt, na de overgang wordt het een stuk minder waarschijnlijk. Sterkte! 2. Petra

  dec 08, 2015 at 10:06

  Ik ken deze hel inmiddels ook al bijna 30 jaar...sinds mijn 18e slik ik Imigran, inmiddels gemiddeld bijna elke week een aanval van 3 dagen, dus ik slik teveel medicijnen en sinds kort ben ik onder behandeling bij dr. Couturier, samen met dr. Ferrari een van de beste neurologen op migraine gebied in Nederland. Het is nu zoeken naar de juiste preventieve medicijnen....wat een drama! EN tsja, wat heb ik in die 30 jaar niet geprobeerd....alles op alternatief gebied, osteopaat, acupunctuur, cupping, magnetisme, mindfullness, yoga, homeopathische middeltjes, dingen wel of niet eten. En een heleboel op medicijn gebied zoals Relpax, Maxalt, Imigran, etc. Tot nu toe ben ik helaas niet iets tegen gekomen wat mij echt van mijn migraine af heeft geholpen behalve zwanger worden, net als bij jou heeft dat ook bij mij gewerkt! :) Ik weet dat er binnenkort een nieuw medicijn getest gaat worden dat specifiek voor migraine is ontwikkeld, en ik hoop dat ik daarmee mag gaan starten. En hopelijk biedt dit straks voor vele andere migraine patiënten eindelijk de oplossing waar we al jaren naar op zoek zijn! Want migraine beheerst je leven en niet zo'n klein beetje ook! Sterkte met je migraine! 3. Yvonne

  feb 13, 2016 at 04:27

  Hoihoi, ik heb er jaren last van gehad toen ik aan de pil was, toen ik er mee gestopt ben zeker 5 jaar geen migraine gehad!!! Helaas pas weer een keer en heel heftig... Hopelijk blijft het bij die ene keer en ook geen idee waar het deze keer door kwam? Liefs yvonne 4. Wat jammer dat je migraine weer terug gekomen is Petra. Misschien een beetje een 'long shot', maar ben jij bekend met rug/nek klachten? Mijn vriendin heeft ook altijd last gehad van haar hoofdpijn/migraine en sinds haar wervel kolom weer in balans is, is de hoofdpijn/migraine een stuk minder geworden. Ik weet dat zij een behandel programma heeft gevolgd bij Krullaards Perfect Reset, misschien dat je daar een kan kijken? 5. Judith

  mrt 31, 2017 at 10:49

  Een keer een migraine aanval gehad. Mensenkinderen. Wat een hel was dat. Zelfs de luchtverplaatsing deed me zeer dus niemand mocht in mn buurt komen. Ook het dekbed was te zwaar en moest af. Pikkedonker moest het zijn. Heel blij dat het bij 1 keer is gebleven.
  Er is misschien wel een training die kan helpen of de moeite is om te proberen: www. anderleven.nl die heeft ook mensen met migraine geholpen. Ik ken n mijn directe omgeving maar liefst 7 mensen die de training hebben gevolgd met uiteenlopende klachten en allemaal hersteld. Ikzelf heb de training ook gevolgd, weg slapeloosheid, piekeren, rugklachten, etc.
  Wie weet helpt het. 6. Ik heb het ook al jaren! Voetreflextherapie heeft bij mij de frequentie van aanvallen wel verminderd. Verder heb ik een voedingsdagboek bijgehouden en ik reageer niet lekker op rauw vlees. Carpaccio en rosbief zijn dus passé...  1. Esmée

   jan 13, 2018 at 04:13

   Ik ga een beetje vanuit dat als acupunctuur voor mij niet werkt dat voetreflextherapie ook niet werkt. Ik merk wel dat teveel zout eten voor mij slecht is. Een bak chips leegeten is er dus niet bij ;-) 7. Gonny Aarts

  jan 13, 2018 at 12:11

  Moederkruid capsules van bv Arkocaps kunnen verlichting geven.  1. Esmée

   jan 13, 2018 at 04:14

   Preventief of als je het al hebt? Als je het namelijk al hebt, dan helpt niets behalve de bekende paardenmiddelen.This thread has been closed from taking new comments.