);

Een Moederdag zonder moeder

Een Moederdag zonder moeder

Soms hoor ik vrouwen mopperen over hun moeder; de bemoeial, de criticus of ze hebben zelfs ruzie met hun moeder en verbreken het contact en dan denk ik… had ik die van mij nog maar. Had ze mij nog maar ongevraagd adviezen kunnen geven. Had ik nog maar advies aan haar kunnen vragen. Had ik haar liefde nog maar gehad, zoals alleen een moeder die kan geven. Had ze maar een oma mogen zijn voor die fantastische dochter van mij. Maar ik heb haar al op mijn 19e moeten verliezen. Na een 3 jaar durende psychische strijd, is ze op 43 jarige leeftijd gestorven.

Ze heeft dus nooit mijn vriendjes kunnen keuren, mijn liefdesverdriet kunnen sussen, heeft mijn man nooit ontmoet en erger nog mijn dochter niet in haar armen kunnen nemen. Ze had een fantastische en liefdevolle oma geweest, net als dat ze een fantastische en liefdevolle moeder was.

Ze was mijn steun en toeverlaat en hoewel we ook prima ruzie konden maken, werd ze mijn beste vriendin. Alles kon ik met haar bespreken, niets was te gek. Ook wanneer ik daar eigenlijk helemaal geen zin in had. Ze wist al dat er wat aan de hand was voordat ik het zelf wist en peurde net zolang totdat het eruit kwam. Rete-irritant was dat af en toe. Zeker als puber. Maar ik realiseer me nu, dat praten de enige oplossing is voor misverstanden en problemen in een gezin en kan het haar daarom zeker niet kwalijk nemen dat ze wilde weten wat er in mij omging.

Ze was een heel gevoelig mens en te goed voor deze wereld. Ik voel nog altijd een diepe liefde voor haar en het gemis is nog altijd erg groot en niet minder na 27 jaar.

Laten we daarom op deze Moederdag genieten van het Moederschap. Laten we de beste moeder zijn die we kunnen zijn. Druk je moeder, als je die nog hebt, even dicht tegen je aan en zeg tegen haar dat ze bijzonder is, dat je haar lief hebt en bedank haar voor haar liefde en zorg als die jaren. Neem haar niet voor lief en wees er dankbaar voor dat je haar nog hebt. En heb je haar niet meer, zoals ik, dan gedenk je haar in liefde. Vooral op een dag als Moederdag, die nooit meer dezelfde zal zijn zonder moeder.

 

XX

Esmée

Ga toch lekker buiten spelen!

Ga toch lekker buiten spelen!

Kinderen spelen steeds minder buiten, lees ik in een onderzoek. Dat is echt een serieus probleem. Kinderen van tegenwoordig krijgen een heel…

Wasbare luiers of wegwerpluiers: wat kies je?

Wasbare luiers of wegwerpluiers:…

Een kind zal in zijn of haar leven meer dan 5400 luiers gebruiken voordat het zindelijk is. Dat zijn gemiddeld 5 luiers per dag en dus 150…

Fijne vloeren voor een gezin met jonge kinderen

Fijne vloeren voor een gezin met…

Een huishouden zonder kinderen stelt hele andere eisen aan een vloer dan wanneer er monstertjes rondrennen. Er wordt om de haverklap gevallen,…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter, hond Charlie en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik trainingsevents organiseer voor bloggers en online ondernemers en online producten ontwikkel.

Reacties 5

 1. Karen

  mei 14, 2016 at 04:47

  X 2. Gera

  mei 13, 2017 at 09:36

  Wauw, wat mooi om te lezen dat je moeder zoveel voor je betekende. Wat verdrietig dat je haar al zo vroeg los moest laten...Helaas heb ik een ander soort relatie met mijn moeder. Toch neem ik je blog zondag in gedachten mee. 3. Monique

  mei 13, 2017 at 06:04

  Ook ik gedenk de allerliefste moeder die ik maar mocht kennen en die ik vreselijk mis. Vorig jaar werd ze heel plots van ons ontnomen. Zaterdag breng je haar naar het zkh met rare klachten, zondagmiddag om 12.40 is ze er niet meer. 68, net een maand voor haar 69e verjaardag. Maar helaas ook 8 maanden voor ik zwanger werd van ons meisje die we eind deze maand verwachten. Ze heeft ons zoontje wel mogen kennen. Morgen vier ik moederdag voor mezelf, voor mn schoonmoeder, voor mn moeder en voor alle moeders ter wereld. Wat voor moeders het ook zijn! Omdat ik de mijne eeuwig dankbaar ben dat ze mij het leven heeft gegeven en van mij hield. 4. Sjoerdje

  mei 14, 2017 at 07:05

  Ik ben ontroerd door je bericht. Ook ik moet moeder dag vieren nummer een gebroken hart. Al 4x mis mijn moeder enorm en vind het zo jammer dat ze mijn jongste 2 Kids niet heeft keren kennen. Ivm ik moeder was op lijn 16de heeft ze mijn oudste samen met mij opgevoed. Ben haar daar zo dankbaar voor. Zou alles doen om nog 1x haar te kunnen zien en voelen en haar lach weer kunnen horen.

  Veel sterkte vandaag. En geniet van je eigen moederdag op deze dag wat ik ook zeker ga doen.

  Gr

  Sjoerdje 5. Dani

  mei 13, 2018 at 10:52

  Wauw, mooi blog! Ontroerend!This thread has been closed from taking new comments.