);

De mama van baby Aukje

De mama van baby Aukje

De 30 jarige Charlotte Habraken is getrouwd met Maikel en staat 2 dagen in de week voor de klas op een basisschool. Zij en haar man hebben een eigen bedrijf De Brandevoortse Hoeve in Helmond, waar kinderen lekker kunnen spelen en hun (groot)ouders een hapje kunnen eten en wat drinken, waar ze vaak meehelpt. Maar bovenal is ze mama van dochter Aukje en daar vertelt ze graag over. 

 

Je dochter heet Aukje. Waarom de keuze voor deze naam?

In mijn eerste jaar als juffrouw viel ik in in een kleuterklas. In die klas zat een heel leuk meisje, een mooi blond snoetje en een tikkie ondeugend. Ik vond het een erg leuk kind en ze heette Aukje. Al meteen vond ik niet alleen haar, maar ook haar naam erg leuk. Zeker ook omdat je deze naam niet heel erg veel hoort. Vanaf dat moment wist ik zeker dat ik, als ik ooit een dochter mocht krijgen, ik haar Aukje wilde noemen. Gelukkig was mijn man het er ook mee eens. Weliswaar niet meteen, maar uiteindelijk gelukkig wel ;-)

 

Hoe verliep de bevalling van Aukje?

De bevalling verliep vrij soepel. Donderdagavond om 20.30 uur braken mijn vliezen en rond 22.30 uur voelde ik heel zachtjes iets dat leek op een wee. We wilden gaan slapen maar omdat ik steeds flinke hoeveelheden met vruchtwater verloor besloot ik om uit bed te gaan. Al vrij snel werden de weeën heftiger en na een tijdje moest ik ook overgeven. Toen voelde ik me even heel erg zielig. Rond een uur of 05.00 heb ik Maikel wakker gemaakt en toen de verloskundige kwam had ik al acht centimeter ontsluiting! Ik wilde graag in het ziekenhuis bevallen (al maakte me het op dat moment niet heel veel meer uit) dus we vertrokken. Ik had al die tijd de weeën goed op kunnen vangen en in het ziekenhuis mocht ik meteen persen. Dit vond ik zwaar! Na een flinke tijd persen namen mijn perweeën af, dat maakt het er niet makkelijker op! Maar om 06.47 werd dan toch ons prachtige dochtertje op mijn borst gelegd 

 

En dan ben je moeder, voelde dat ook direct zo?

Die eerste dag heb ik een beetje in een waas beleefd. Ik had natuurlijk niet geslapen die nacht, was best veel bloed verloren tijdens de bevalling en ook gewoon heel erg moe van het lange persen. Ik weet nog dat ik Aukje vooral bij me wilde houden en dat niemand haar vast mocht houden haha. Als een moeder leeuwin die waakt over haar jong. Of ik me echt meteen moeder voelde? Geen idee, die onvoorwaardelijke liefde voelde ik niet meteen. Dat heeft echt moeten groeien, maar ik voelde wel dat dat elke dag een beetje meer werd.

 

Was Aukje een makkelijke baby?

Mijn eerste reactie was ja, maar toen herinnerde mijn moeder mij eraan dat Aukje helemaal niet zo makkelijk was. Dat was ik alweer een beetje vergeten. Aukje sliep erg slecht in het begin, alleen bij mij en verder nergens. Ook kreeg ze na drie maanden een spreidbroekje dus we zijn in het begin wel veel met haar in de weer geweest. 

 

Wanneer sliep ze voor het eerst door?

Het bijzondere was dat Aukje overdag alleen bij mij sliep, maar ‘s nachts ging het wel al heel snel erg goed. Al na vijf of zes weken sliep ze door, erg fijn!  

 

Gaf je borst-  of flesvoeding? En vanwaar die keuze?

Ik gaf borstvoeding. Dat vond ik gewoon de beste keuze, zeker ook omdat ik een allergie heb en dan is borstvoeding erg belangrijk om de kans te verkleinen dat Aukje ook een allergie zou krijgen. Toen ik weer aan het werk ging ben ik de borstoeding gaan afbouwen. Na vier maanden gaf ik volledig flesvoeding. 

 

Hoe heb je het eerste jaar ervaren als nieuwbakken moeder?

Onzeker. Wat was ik onzeker. Al die goedbedoelde adviezen van anderen maakten het alleen maar erger. Vreselijk!   

 

Wanneer ben je weer gaan werken? Of heb je andere keuzes gemaakt?

Na drie maanden ben ik weer gaan werken. Twee dagen in de week. 

 

Gaat Aukje nog naar opa/oma, gastouder of kinderdagverblijf? En is de keuze bewust geweest en/of gebaseerd op kosten?

Aukje ging, en gaat nog steeds, één dag naar mijn ouders en één dag naar het kinderdagverblijf. Ik vind het kinderdagverblijf erg goed voor kinderen (mits je kindje er geen vijf dagen zit) omdat ze daar toch andere dingen leren dan thuis. En mijn moeder wilde dolgraag oppassen dus dat was snel geregeld. 


Denk je dat er nog een baby komt in de toekomst?

Ik hoop dat er ooit nog een tweede komt. 

  

 

mama charlotte met dochter aukjeDank je wel Charlotte voor je leuke en openhartige bijdrage aan deze rubriek en de foto's van je lieve meisje. Heel veel geluk met haar! Charlotte blogt op haar eigen website aukjeswereld.nl en je kunt haar volgen op FacebookInstagram en Twitter.

 

Meer lezen van deze rubriek: De mama van baby…?

De 10 leukste cadeaus voor nieuwe mama's

De 10 leukste cadeaus voor nieuwe…

Er is een baby geboren, en dat moet gevierd worden! Of het nu gaat om je beste vriendin, je lieve zus of een verre nicht, jij gaat waarschijnlijk…

Kerstkaarten kopen: klein gebaar veel waardering

Kerstkaarten kopen: klein gebaar…

Verstuur je nog steeds kerstkaarten? Daarmee laat je zien aan je vrienden en familie dat je echt om ze geeft. In dit digitale tijdperk versturen…

De verbouwing van je woning: waar begin je mee?

De verbouwing van je woning: waar…

Voel je je niet meer helemaal thuis in je woning? Bevalt bijvoorbeeld de keuken of badkamer niet meer helemaal? Of vind je de stijl van je…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.