);

Welke sport past bij mijn kind?

Welke sport past bij mijn kind?

Iedereen weet dat sporten gezond is. Voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. Misschien nog wel belangrijker. Ze worden er sterker en leniger van. Maar wat dacht je van uithoudingsvermogen, het leren functioneren in teamverband, coördinatie en zelfvertrouwen. Daarbij is bewezen dat kinderen die sporten ook beter leren. Dat is dus duidelijk, sporten is belangrijk voor een kind, maar welke sport is geschikt voor jouw kind en wat zijn de mogelijkheden in de buurt.

 

Sociaal aspect van sporten

Een kind krijgt thuis natuurlijk ook veel lichaamsbeweging: trampoline springen, tikkertje, touwtje springen, fietsen etc. Maar dat neemt niet weg dat er ook een sociaal aspect aan sporten zit en kinderen bewegen op een hele andere manier. Kinderen leren bij een sportvereniging nieuwe kinderen kennen, maken nieuwe vriendjes en vriendinnetjes, ze leren in teamverband werken en rekening met elkaar te houden. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van welke sport je kiest. Maar ook een sport waarbij je het ‘alleen’ moet doen, moet er vaak rekening gehouden worden met mede-sporters.

 

Keuzestress

Bij Daan (9) was het duidelijk wat hij zou gaan doen qua sporten. Hij is al vanaf jongs af aan gek op voetbal. Met vriendjes, neefjes, ooms, papa, iedereen die maar wil daar voetbalde hij al mee. Deze sport werd het, geen twijfel mogelijk. Ook voor Mees (3) zijn we er al uit, bij hem wordt het ook voetbal. Hij rent nu al de hele dag achter de bal aan.

Xem (6) is een heel ander verhaal, we hebben geen idee wat bij hem zou passen. Op dit moment heeft hij zwemles, dit is vertrouwd en dat is wat hij leuk vindt. Xem vindt nieuwe dingen altijd spannend en vindt, volgens hem, niks leuk. Hij wil liever niet sporten. Maar de reden is: hij vindt het spannend om aan iets nieuws te beginnen. Dat werkt dus ook niet echt mee. Kortom: keuzestress. Wij als ouders vinden het heel belangrijk dat onze kinderen sporten, dus we gaan toch op zoek naar iets wat bij hem past.

 

Hoe maak je de beste keuze?

Maar hoe ga je te werk? Wij wonen in een klein dorp, dus hier zijn de mogelijkheden niet heel groot. Wij zijn wel bereid verder te reizen als hij een sport vindt die bij hem past.

Wat het allerbelangrijkste is, is dat een kind plezier heeft aan de sport die hij uitoefent. Het heeft geen zin om je kind iedere keer naar het sportveld te slepen als hij  daar geen zin in heeft. Wat eveneens belangrijk is, is dat het een sport is dat bij zijn karakter past.

Een energiek kind kan er veel baat bij hebben om een intensieve sport uit te oefenen, waarbij veel bewogen wordt, zoals voetbal, handbal of hockey.

Een rustig kind kan zich juist op zijn/ haar gemak voelen in een individuele sport. Dat hoeft natuurlijk niet, wellicht wil een rustig kind toch graag met andere kinderen spelen en past een teamsport goed bij hem of haar.

Met Xem gaan wij komende tijd op bezoek bij diverse sportverenigingen om kennis te maken met verschillende sporten zoals karate, fietscrossen, schaatsen, tennis, voetbal of misschien wel de scouting.

Hoe heb jij de sportkeuze voor je kind gedaan en heb je nog tips? Let me know.

 

Kinderen en social media

Kinderen en social media

Door Margreet. Onze oudste mag zich sinds een aantal weken een groep zevener noemen. Je krijgt dan te maken met kinderen die langzaam omgetoverd…

SKURK: jongenskleding voor boefjes en rebellen

SKURK: jongenskleding voor boefjes…

Als echte jongensmoeder weet ik als geen ander dat het aanbod van jongenskleding niet altijd even groot is. Wanneer je een…

Tips voor onderweg op vakantie

Tips voor onderweg op vakantie

In sommige delen van Nederland is de vakantie al begonnen en voor de rest van Nederland duurt het niet lang meer. Natuurlijk kijk je er naar…

Hoi, ik ben Margreet. Trotse moeder van Damien (*), Daan, Xem en Mees.

Eveneens heb ik altijd een hoofd vol (creatieve) ideeën. Soms lopen mijn gedachten over, maar ik krijg er altijd nieuwe energie van. Ik zal je op de blog meenemen in mijn gedachtegang. Ik ben op mijn best als ik met mijn handen kan werken en mijn creatieve brein de ruimte geef. Ik ben dol op bakken en decoreren van taarten, naaien en heb een voorliefde voor chocolade en natuurlijk mijn jongens. Wil je meer over mij te weten komen, check dan mijn website www.margreetstegeman.nl

Reacties 1

  1. Vlijtig Liesje

    feb 05, 2016 at 10:30

    Mijn kinderen moesten eerst hun zwemdiploma halen. En daarna had ik eerlijk gezegd als criterium dat ze er zelf naar toe moesten kunnen komen. Dat maakte de keuzemogelijkheden automatisch kleiner.

    HuisvlijtThis thread has been closed from taking new comments.