Zo luistert je kind sneller naar je

Zo luistert je kind sneller naar je

Je hebt al drie keer gezegd dat je kind zijn jas op moet hangen, het rondslingerende speelgoed opruimt, zijn tablet weglegt. En wat doet je kind? Alles behalve wat jij van hem vraagt. Hoe kun je ervoor zorgen dat je kind beter naar je luistert? Lees de tips in dit blog.

 

Waarom je kind soms niet luistert

Meestal is het geen opzet van je kind om niet te luisteren. Kinderen leven veel meer in het moment en als ze bezig zijn, kijken ze niet verder naar wat er daarna komt. Het kan dus dat je kind zo verdiept is in zijn spel dat hij niet hoort wat je zegt of vergeet wat je vroeg.

Als je kind opstandig en dwars reageert, kan het zijn dat je kind moe is of niet overziet wat van je van hem vraagt. Ook kinderen die van alles ‘moeten’ of juist alles mogen, kunnen zich gaan verzetten tegen wat je zegt. Dan kan het helpen om vijf duidelijke basisregels te hebben in huis, waar je steeds naar kunt verwijzen. Zodat je niet de hele dag politieagentje aan het spelen bent.

 

Tips waarmee jouw kind sneller naar je luistert

Hieronder vind je een aantal tips waarmee je ervoor zorgt dat je kind sneller naar je luistert. Kies er eens één uit die jou aanspreekt en ga er de komende week mee aan de slag:

 • Maak even contact met je kind op het moment dat je iets aan hem vraagt. Noem de naam van je kind, ga op ooghoogte zitten en raak je kind eventueel even aan. Sommige kinderen zitten zo in hun eigen wereld, dat ze niet horen wat je zegt.
 • Vertel je kind duidelijk wat je van hem verwacht. Maak het concreet en vertel wat je wél wilt, in plaats van dat je zegt wat je niet wilt. Kinderen onthouden vaak maar de eerste paar woorden van een zin, zeker jonge kinderen. Houd het dus kort.
 • Check of dat wat je zei, bij je kind is binnengekomen. Laat je kind even herhalen in zijn eigen woorden wat jij tegen hem zegt en bespreek wat je kind gaat doen en hoe.
 • Geef je kind eigen verantwoordelijkheden en laat het zoveel mogelijk zelf nadenken. Laat je kind bijvoorbeeld de tafel dekken en zelf bedenken hoe hij alles neerlegt. Zo wordt je kind zelfstandig en is hij sneller gemotiveerd te doen wat jij vraagt.
 • Doet je kind niet wat je van hem vraagt? Geef een ik-boodschap zodat je kind begrijpt waarom het vervelend is dat hij niet luistert en daardoor sneller doet wat je vraagt. Benoem het gedrag waar je je aan stoort, jouw gevoel hierbij en het gevolg (‘Als je doorgaat met computeren, word ik geïrriteerd, want dan kunnen we niet gaan eten’).
 • Neem regelmatig een momentje samen met je kind. Speel samen met zijn speelgoed, bak koekjes of doe samen een spelletje. Ondertussen kun je kletsen over van alles en bijvoorbeeld bespreken hoe je kind het vindt op school.
 • Word je kind boos, dwars of opstandig? Benoem zijn gevoelens en wees begripvol. Als je kind zich begrepen voelt, zal zijn boosheid verdwijnen en is hij sneller geneigd te doen wat jij van hem vraagt. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik snap dat je boos bent, je had nog veel langer op de iPad willen zitten. Helaas kan dat niet en gaan we nu eten’. 

 

Moeten kinderen altijd luisteren?

Natuurlijk kun je niet van je kind verwachten dat het altijd meteen doet wat jij zegt. En dat is maar goed ook, want anders zou je een geprogrammeerde robot hebben rondlopen die niet zelf kan nadenken. Stel jezelf steeds de vraag ‘Wat wil ik dat mijn kind leert?’ en leg daar de focus op. Succes!

 

Als je kind het niet naar zijn zin heeft op school

Als je kind het niet naar zijn…

Een groot gedeelte van de dag brengt je kind door op school. En om nieuwe dingen te leren, moet je kind zich op zijn gemak voelen. Het is…

Regels stellen

Regels stellen

Regels.. Tja, dat je je kinderen ermee helpt, is vast geen nieuws. En dat je consequent moet blijven en niet moet toegeven, heb je vast ook…

Zo luistert je kind sneller naar je

Zo luistert je kind sneller naar…

Je hebt al drie keer gezegd dat je kind zijn jas op moet hangen, het rondslingerende speelgoed opruimt, zijn tablet weglegt. En wat doet je…

 

Hallo! Mijn naam is Daniëlle Schollaart-van der Eijk: ik ben pedagoog, kindercoach en weerbaarheidstrainer. In Moordrecht (vlakbij Gouda) heb ik mijn praktijk Apetrotse Kinderen, gericht op het vergroten van de weerbaarheid en het zelfvertrouwen van kinderen. Hier help ik kinderen om vaardigheden te leren waarmee ze moeilijke situaties kunnen oplossen. Kijk voor meer informatie op www.apetrotsekinderen.nl

Reacties 1

 1. Selin

  dec 16, 2016 at 12:10

  Bedankt voor de tips. Ik merk dat ik nog weleens haar naam vergeet te noemen... en databus wel zo handig dan weet ze tegen wie ik het heb hihiThis thread has been closed from taking new comments.