);

Prematuur en ontwikkeling

Prematuur en ontwikkeling

Mijn dochter is prematuur geboren met 32 weken en had daardoor al direct een behoorlijke achterstand in ontwikkeling. 6 weken lang lag zij in het ziekenhuis aan slangetjes, sonde, zuurstof, infuus en wat er allemaal niet nodig was om haar te monitoren en vooral in het begin in leven te houden. Geen start die je je pasgeboren kindje toewenst. Want als je geboren wordt, dan hoor je lekker bij mama te liggen, warmte te voelen, haar hartslag, geborgenheid. Dat heeft een prematuur kindje, of kindje dat direct na de geboorte voor onderzoek meegenomen wordt, niet.

En wanneer je dan lange tijd in het ziekenhuis ligt zonder je mama of papa die je liefde en geborgenheid geven, dan kan dat z’n sporen nalaten. Zeker in het eerste levensjaar. Tenminste…daar ben IK van overtuigd. Maar een te vroeg geboren kind heeft vaak meer achterstanden in te halen.

 

Ontwikkeling van prematuur geboren kinderen

Het ene kind ontwikkelt zich sneller en anders dan de ander. Die ontwikkeling uit zich zichtbaar in groei, motoriek en spraak in de eerste 2 jaar. Je ziet zelden dat een kind in alle 3 de gebieden een bepaalde voorsprong ontwikkelt. Het heeft tenslotte maar een bepaalde energie te verdelen. Steekt het dat in spraak, dan kan het zijn dat de grove motoriek wat achterblijft en het bijvoorbeeld laat gaat lopen.

Prematuur geboren kinderen hebben per definitie een achterstand. Zeker als de “overlevingsmodus” aangaat, zullen alle andere ontwikkelingen in de ijskast worden gezet tot er groen licht is en de energie zich ergens anders op mag richten. Klinkt logisch toch?

In het geval van mijn dochter, die 8 weken prematuur geboren werd, ging alle energie naar het groeien toen eenmaal het licht op groen ging. Binnen 4 maanden na haar geboorte was haar groei achterstand ingehaald en was ze gemiddeld qua lengte voor haar ongecorrigeerde leeftijd. Na 8 maanden zat ze zelfs boven het gemiddelde en bij 1 jaar tegen de bovengrens aan qua lengte. Andere ontwikkelingen als pakken, rollen, kruipen, uiteindelijk lopen en ook spraak kwamen pas veel later op gang. Alles nog wel net binnen de “norm”, maar het maakte me als moeder nog wel eens onzeker.

prematuur geboren baby

 

Hardop lachen

Zo ging mijn dochtertje pas na een paar maanden een lach produceren. Ze kon heel serieus kijken. Ik denk ook dat ze weinig te lachen had met zo’n moeilijke start. Ze had ook zeker hechtingsproblemen. Kroelen of knuffelen kon ik haar alleen als ze sliep. Dat was niet altijd even gemakkelijk. Je kon niet zeggen dat ze als baby een band met mij als moeder had. Ik wel met haar hoor, dus ik stopte er heel veel kusjes en liefde in, maar kreeg er weinig van terug. Ze wilde niet getroost worden. Soms wist ik niet of ik haar nu gewoon moest vasthouden of maar even weg moest leggen. Ik werd soms letterlijk weggeduwd. Dat was soms best pijnlijk.

Voor het eerst hardop schaterlachen deed ze pas na bijna 9 maanden. Haar nichtje van 2,5 deed een kiekeboe spelletje met haar. Ik had tranen in mijn ogen. Ik hoorde haar voor het eerst hardop zo hard lachen.

 

Schrikken en voorzichtig zijn

Mijn dochtertje was enorm schrikachtig. Volgens de kinderarts was dat niet ongebruikelijk voor prematuur geboren baby’s. Om de haverklap gingen die beentjes en armpjes de lucht in alsof ze viel. Vandaar dat ze haar in de couveuse op haar buik legden. Thuis ging ik daar lekker mee door, ondanks de richtlijnen die anders adviseren. Ik kocht daar een speciaal matrasje (Aerosleep Baby Protect) voor en het kind sliep heerlijk op haar buik. Na 6 weken thuis, dus 12 weken oud (4 weken gecorrigeerd) sliep ze voor het eerst door in haar slaapzakje. Sindsdien is slapen nooit echt een probleem geweest.

Maar het schrikken uitte zich ook in andere dingen. Harde geluiden werden niet verdragen en soms heeft ze daar nog steeds last van met haar 7 jaar. Wandelen in de wandelwagen? Forget it! Elk hobbeltje ging gepaard met een heftige schrikreactie. Na 1 keer wandelen in zo’n wagen heb ik een draagdoek gekocht. Wat een verademing!

 

De achterstand in ontwikkeling inhalen

In alle ontwikkelingen was mijn dochter erg laat. Niet verontrustend hoor, want volgens de kinderarts en fysio deed ze het heel goed. Maar soms zie ik 1 jarigen al lopen - net wandelende baby’s - terwijl mijn dochter pas haar eerste stappen los liep bij 20 maanden.

Ze zeggen dat prematuur geboren kinderen alle achterstand ingehaald “moeten” hebben tegen de tijd dat ze 2 jaar zijn. Toch zijn in het geval van mijn dochter pas veel later achterstanden ingehaald. Zoals in de wijze waarop informatie verwerkt wordt en het motorische deel.

Nu ze naar school gaat, leert lezen, schrijven, rekenen en er meer van haar verwacht wordt, loop ik toch ook tegen andere dingen aan. In mijn zoektocht kwam ik toch wel wat andere dingen tegen van prematuriteit die met name in de mentale ontwikkeling z’n sporen achter kan laten en heeft gelaten.

Zo geeft Het Gezondheidsplein aan, dat niet alle achterstanden bij 2 jaar opgelost hoeven te zijn. Dit is wat zij erover te zeggen hebben:

Ontwikkelingsachterstand bij prematuren

Baby’s die prematuur geboren worden, hebben een grotere kans op een ontwikkelingsachterstand. Daarbij valt op te merken dat hoe vroeger de geboorte, des te groter het risico is op de volgende afwijkingen:

  • Geheugenproblematiek. Ongeveer 25 % van de prematuren krijgt last van cognitieve problemen waarbij het IQ is lager is dan gemiddeld.
  • Leerproblemen. De helft van de premature baby’s krijgt te maken met matige tot ernstige problemen bij lees-, schrijf-, reken- en spreekvaardigheden en een achterstand in de motoriek.
  • Spraak en taalachterstand
  • Gedragsproblemen. Voorbeelden hiervan zijn concentratiestoornissen, hyperactiviteit, impulsiviteit en koppigheid. 
  • Achterstand in sociale vaardigheden. Voorbeelden hiervan zijn het moeilijker leggen van sociale contacten.
  • Lichamelijke coördinatieproblemen. Ongeveer 25% van de te vroeg geboren baby’s krijgt last van visuele- en gehoorproblemen. 
  • Een verminderd probleemoplossend vermogen

Bij prematuren die rond 25 weken worden geboren zijn de risico's het grootst. Tweederde van hen kampt later met een lichte of zware handicap en/of lichte tot zware leerproblemen. Na 28 weken nemen de risico's af en kampt een derde van hen later een mentale achterstand. Pas vanaf 34 weken zijn er bijna geen verschillen meer te constateren met andere kinderen die wel op tijd zijn geboren. Ondanks dat prematuren vaak te maken krijgen met leerproblemen, doen zij het vaak even goed op school als hun klasgenootjes.

Bron: www.gezondheidsplein.nl  

» Lees ook: de gevolgen van vroeggeboorte

 

Blijf alert!

Dit zijn dus voornamelijk achterstanden die pas later naar voren komen. Tot 4 jaar worden kinderen nog heel beschermd opgevoed. Pas als ze naar school gaan, kunnen zich bepaalde achterstanden gaan openbaren. Die waren er natuurlijk al, maar tot dat moment was je er niet alert op en niet bewust van. Ik in ieder geval niet. Ze groeide tenslotte goed en ging nog net op tijd lopen.

Ook blijkt een groter aantal prematuren “last” te hebben van ADD en ADHD, dan leeftijdsgenootjes die gewoon op tijd geboren zijn. Concentratie kan dus een issue worden.

In ieder geval belangrijk om ook na het tweede levensjaar alert te zijn op gedrag en na het 4e jaar op school in gesprek te gaan met leerkrachten wanneer je het gevoel hebt, dat er iets wringt.

Laat vooral je reactie achter. Het wordt erg gewaardeerd!

Meer lezen over vroeggeboorte en prematuriteit?

 

 

Meer blogs van Esmée:

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Een dieren kinderkamer om verliefd op te worden

Een dieren kinderkamer om verliefd…

Als je kindje peuter-af wordt en de belevingswereld om hem heen groter wordt, dan volstaat de eens zo leuke babykamer niet meer. De fantasie…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 1

  1. Carla

    nov 03, 2015 at 09:20

    Wat goed om dit weer een keer te lezen. Onze zoon van nu 13 jaar was geboren met 25 wk en 1 dag. Na 4 mnd van veel verdriet en vreugde mocht hij naar huis. Heeft nu veel vriendjes en zijn gezongheid gaat goed. Maar idd er zijn toch dingen die ik in het verhaal herken.



This thread has been closed from taking new comments.