Roken tijdens je zwangerschap

Roken tijdens je zwangerschap

Ik heb van mijn 16e tot ongeveer mijn 34e gerookt. Ik was geen kettingroker, maar pafte er toch zo’n 10-15 sigaretten per dag doorheen. Aan stoppen met roken dacht ik eigenlijk niet. Aan het krijgen van kinderen namelijk ook niet. Voor mij waren de 2: stoppen met roken en zwangerschap onlosmakelijk met elkaar verbonden. Roken tijdens de zwangerschap, dat doe je niet. Niet als je de gezondheid van je baby van belang vindt. Toch kan ik mij nog goed herinneren dat ik op kraamvisite was en dat er beneden in de woonkamer flink gerookt werd terwijl de nieuwbakken mama boven bij wijze van spreken nog naweeën had. Het werd heel gewoon gevonden zo’n 18 jaar geleden. Daar moet je nu toch niet meer aan denken? Ik niet in ieder geval.

 

Campagne tegen roken tijdens de zwangerschap

Maar toch zijn er blijkbaar mensen die nog altijd niet doordrongen zijn van de gevaren van roken en nicotine voor de ongeboren baby. Daarom is de overheid een campagne gestart om het roken tijdens de zwangerschap te ontmoedigen. 9% van de Nederlandse vrouwen schijnt tijdens de zwangerschap door te roken. Ben je een ongeboren baby van een lager opgeleide moeder, dan heb je zelfs 22% de kans dat je moeder lekker blijft roken voor, tijdens en na de zwangerschap.

De discussie is losgebarsten, want waarom die betutteling? Wat is er gebeurd met baas in eigen buik en zelf mogen bepalen hoe gezond of ongezond je wilt leven. Want waar ligt dan de grens van bemoeienis? Gaan we na het roken, de overmatig alcohol en koffie drinkende of de overmatige etende zwangere vrouw wijzen op haar verantwoordelijkheid? En houden de bemoeienissen dan na de bevalling op? Roken in de auto waar je kinderen in zitten, wordt dat misschien dan strafbaar?

Ik zou zeggen: “trek alles uit de kast om de bewustwording te vergroten en vrouwen én mannen te wijzen op hun verantwoordelijkheid naar hun ongeboren baby toe”. Maar ook daarna houdt die verantwoordelijkheid natuurlijk niet op. Want dat je jezelf graag mogelijk een kort leven gunt, wil niet zeggen dat je je kinderen daar dan ook maar in mee moet nemen.

 

Risico’s van roken voor, tijdens en na de zwangerschap

Mocht je het nog niet weten, onderstaande risico’s zijn wetenschappelijk onderzocht en bewezen. Ik wist wel dat het slecht was, maar schrok hier toch wel van.

 • Je hebt een grotere kans op een miskraam wanneer je rookt. Ook is er meer kans op sterfte in de baarmoeder, tijdens de geboorte en na de geboorte (wiegendood)
  • Kans op sterfte in de baarmoeder is 25% zo hoog als je minder dan 1 pakje per dag rookt
  • Kans op sterfte in de baarmoeder is 50% zo hoog als je meer dan 1 pakje per dag rookt
  • Kans op wiegendood is 3 – 5x zo groot bij baby’s van rokende ouders, dan bij baby’s van ouders die niet roken
  • Hiermee is roken de belangrijkste oorzaak van kindersterfte in Nederland!
 • Er is een grotere kans op vroeggeboorte, dus een geboorte voor de 37e week van de zwangerschap
 • Roken tijdens de hele zwangerschap houdt in dat de baby 100-250 gram lichter geboren wordt, dan zou moeten en dit heeft weer veel consequenties.
 • Roken verhoogt loslating van de placenta. Bij het loslaten van de placenta krijgt de baby geen zuurstof meer en sterft het.

Risico’s voor het kind op de langere termijn

 • Grotere kans op hoesten, astma en benauwdheid
 • Hersenbeschadiging door de nicotine: grotere kans op ADHD, leerproblemen en een lagere intelligentie
 • Mogelijkheid tot obesitas: roken tijdens de zwangerschap beïnvloedt de spijsvertering en kan deze bij ongeboren baby’s blijvend veranderen

rookvrij zwanger

 

Stoppen met roken voor jezelf of voor je kinderen

Mijn man was pas op latere leeftijd gaan roken, maar had er op een gegeven moment echt helemaal genoeg van en stopte van het ene op het andere moment. Voor mij was deze overgang te snel om hierin mee te gaan. Ik pafte dus nog even lekker een paar maanden door, totdat ook ik besloot dat het genoeg was. Ik keek in mijn pakje sigaretten en besloot deze nog even op te roken en daarna te stoppen. Natuurlijk moet je even door de eerste 2 weken heen, maar daarna zit de verslaving alleen nog maar tussen de oren.

Ik denk ook dat in het succesvol stoppen met roken besloten ligt dat het een besluit is. Klinkt misschien een beetje krom, maar het is een knop in je hoofd die je om moet zetten. Je moet besluiten dat roken het meest smerige is wat je kunt doen en het vervolgens ook gaan geloven. En echt, kan niet bestaat niet. Ik geloof er in ieder geval niet in. Als je wilt stoppen, dan kun je stoppen. Maar het is met alles… alleen als je het voor jezelf doet zal je gestopt blijven. Doe je het uitsluitend om zwanger te worden en een gezonde baby ter wereld te brengen, dan is de kans groot dat je na de bevalling als eerste weer naar de benzinepomp rent voor een pakje sigaretten.

Ik ben benieuwd. Rook jij, heb je gerookt en rookte je tijdens de zwangerschap of heb je nog nooit een sigaret aangeraakt? Wat is jouw mening? Betutteling of een terechte campagne? En wat vind je van de campagne? Persoonlijk vind ik ‘m een beetje tuttig.

Bronnen: www.rokeninfo.nl en www.dokterdokter.nl

 

Dit is het campagne filmpje 

 

Dit is het filmpje van 2015, dat ik persoonlijk nog steeds suf, maar wel iets beter vind.

Je dierbaren gedenken en dichtbij je dragen

Je dierbaren gedenken en dichtbij…

Vroeg je me het 20 jaar geleden dan wist ik het zeker. Ik wilde…

Het verlangen naar een maatje: hond Charlie

Het verlangen naar een maatje:…

Al sinds ze 6 is, staat het torenhoog op haar verlanglijstje: een hond. Het verlangen naar een maatje voor het leven (voor zolang dat hondenleven…

Dweilen is leuker met de Kärcher Floor Cleaner FC5

Dweilen is leuker met de Kärcher…

Als je me al langer volgt, dan weet je het: ik ben een slechte huisvrouw. Ik ben geen lui persoon, want ik ben lichamelijk behoorlijk actief.…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte een bedrijf in social media en online marketing Linea Recta. Hier help ik kleine zelfstandig ondernemers met hun online presentatie en zichtbaarheid. Website4Mama was een andere droom die ik realiseerde. 

Reacties 4

 1. Vlijtig Liesje

  jul 01, 2016 at 11:09

  Ik heb nooit gerookt en zou het ook zeker niet doen tijdens de vakantie. Ik vind het prima dat ze hier wat aan willen doen en vind het niet betuttelend.

  Huisvlijt  1. Esmée

   jul 01, 2016 at 03:07

   Tijdens de vakantie??? Bedoel je niet tijdens je zwangerschap? Of je hebt niet goed gelezen of je autocorrectie staat raar afgesteld, haha. 2. Claudia

  jul 02, 2016 at 12:38

  Hoi ik heb nog nooit n sigaret aangeraakt ik ben nu 41. Het was wel heel raar dat de verloskundige na de bevalling van de 2e vroeg toen ze de placenta bekeek of ik 1.5 pakje per dag had gerookt. Maar ik had nog nooit gerookt. Mij ex de pa van Jeremy dus wel de hele zwangerschap al was hij dan meer op zijn werk. Ik liet het bezoek al in de bijkeuken roken tijdens de zwangerschap. Toch raar dat ik dan toch er zoveel van mee gerookt heb, als de placenta er zo uit zag. Thuis en als ik met de kleine op bezoek kwam werd er ook echt rekening mee gehouden. Dat vond ik wel fijn. Want ik vind niet dat ik in iemands anders huis kan zeggen dat ik het niet wil. 3. Merel

  jul 02, 2016 at 11:05

  Ik rookte voor zwangerschap 1 en slecht genoeg weer tot een maand voor zwangerschap 2 (een sigaret per dag). Maar nooit peinsde ik er ook maar over hiermee door te gaan toen ik vermoedde zwanger te zijn. En bij de derde rookte ik niet meer. Hoop het ook nooit meer te doen, vieze verslaving!This thread has been closed from taking new comments.