);

Help mijn kind heeft iets in z'n neus gestopt!

Help mijn kind heeft iets in z'n neus gestopt!

Het is alweer een poosje geleden dat Milan iets in zijn neus gestopt heeft. Eerst dacht ik dat het een kraaltje was, maar het bleek kneedgum te zijn. Het komt regelmatig voor dat kleine kinderen iets in hun neus stoppen. Laatst nog een jongetje bij Milan in de klas, die had een steentje in zijn neus gestopt. Iedereen wist wel wat te doen.

  • Peper onder zijn neus, want dan gaat hij niezen;
  • Laten snuiten;
  • Bel de huisarts.

Je kan natuurlijk kijken of dit lukt, maar blijf hier niet te lang mee bezig. Druk het goede neus gat dicht en laat het kind snuiten. Het kind moet dan wel het verschil weten tussen snuiten en snuiven! Gebruik nooit een pincet of andere scherpe voorwerpen om het uit de neus proberen te halen. Ga verder niet zelf peuteren, je kan dan veel beschadigen. Bel de huisarts, want bij de meeste pogingen om het eruit te krijgen wordt het voorwerp alleen maar verder in de neus geduwd. De huisarts kan heel snel en makkelijk zien of er wat in de neus zit met een oorspiegel.

» Lees bijvoorbeeld: Hoe kan je een kind leren snuiten

Wat zijn de symptomen van een voorwerp in de neus?

Soms zie je het gebeuren dat een kind iets in zijn neus stopt. Maar meestal kom je er pas later achter. Milan en het jongetje konden vertellen dat ze iets in hun neus hadden gestopt. Maar als je het niet ziet en het kind niet vertelt dat het iets in zijn neus gestopt heeft, zijn dit enkele signalen:

  • - er komt viezigheid uit een neusgat ( Bij Milan kwam er oranje van de kneedgum uit)
  • - het kind krijgt een verstopte neus, zonder dat hij of zijn verkouden is
  • - het kind ademt zwaar (luidruchtig)
  • - er komt steeds snot uit de neus, waardoor het lijkt of het kind al heel lang verkouden is (geel of groen meestal ruikt dit en soms zit er bloed bij).
  • - een stinkende adem ( dit is alleen als het voorwerp zich al langer in de neus bevindt)

 

Het is niet gevaarlijk, maar het moet er wel uit

Blijf rustig als je er achter komt dat een kind iets in zijn neus gestopt heeft. Het jongetje bij Milan in de klas was zelf helemaal overstuur. Het voelt voor een kind natuurlijk ook heel erg naar. Het is niet gevaarlijk, het kind kan gewoon blijven doorademen. Ook als er iets in beide neusgaten zit, dan kan het kind gewoon doorademen door zijn of haar mond. Toch moet het voorwerp er zo snel mogelijk uit. Als het voorwerp langere tijd in de neus blijft zitten, kan het het neusslijmvlies beschadigen en ontstekingen veroorzaken. En het zou tijdens het slapen in de luchtpijp kunnen komen.

 

Bij de huisarts

Als je bij de huisarts komt gaat hij eerst kijken met een oorspiegel, hiermee kan de huisarts heel gemakkelijk kijken of er iets in de gehoorgang of de neus zit.

Meestal geeft de huisarts eerst een paar neusdruppels. Door de neusdruppels neemt de zwelling in de neus af. Soms is het nodig om verdoving druppels te gebruiken, zeker als het heel erg vast zit. Daarna gaat de huisarts met een speciaal tangetje of zuigertje het voorwerp uit de neus proberen te halen.  Het eruit halen lukt de huisarts ook niet altijd, of de huisarts vindt het beter om het aan de KNO-arts te laten. Deze zijn net iets meer gespecialiseerd, zeker als het heel erg vast zit.

Het jongetje uit Milan zijn klas moest ook naar de KNO-arts. Die had het steentje er zo weer uit.

 

Wat kan je doen om dit te voorkomen?

Kinderen stoppen nu eenmaal graag dingen in hun mond, neus en oren. Voorkomen is dan ook best lastig. Je kan ervoor zorgen dat er geen kralen rondslingeren en alleen spelen met kralen onder begeleiding. Geen knuffels met kralen ogen. Probeer er dus voor te zorgen dat je geen kleine onderdelen in huis hebt rondslingeren.

 

Heb jij het wel eens meegemaakt dat een kind iets in zijn neus gestopt heeft?

Het juiste formaat fiets kopen voor je kind

Het juiste formaat fiets kopen…

Om mij heen merk ik dat veel ouders dit nog best lastig vinden. Hoe kies ik de juiste fiets voor mijn kind? Milan kan al erg goed fietsen…

Avonturenpark Hellendoorn is 80!

Avonturenpark Hellendoorn is 80!

Afgelopen zaterdag was de officiële opening van het nieuwe seizoen van Avonturenpark Hellendoorn. Ze bestaan alweer 80 jaar. Speciaal daarvoor…

Je kind veilig vervoeren op de fiets

Je kind veilig vervoeren op de…

Het mooie weer komt er weer aan, we willen graag lekker gaan fietsen met ons kleintje. maar vanaf wanneer mag een baby eigenlijk mee op de…

Hi, mijn naam is Yvonne en ik ben moeder van 3 zonen: Justin, Dylan en Milan. Beauty daar heb ik mijn hele leven al iets mee, ik ben schoonheidsspecialiste en daarnaast ook nog visagiste. Als visagiste heb ik door heel Nederland gewerkt, fotoshoots en met bekende Nederlanders. Maar na de geboorte van mijn derde zoon wilde ik iets anders. Ik ben mijn eigen beautyblog gestart maar sinds een paar jaar heb ik al mijn tijd en passie gestopt in mijn online magazine voor Veganisten: vegalifestyle.nl

 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.