);

Blogtips: de jacht naar volgers op Facebook

Blogtips: de jacht naar volgers op Facebook

Heb je een blog, webshop of ben je ZZP’er, dan wil je zoveel mogelijk volgers op social media. Want volgers op social media betekent: meer lezers voor je blog, meer bezoekers aan je webshop, kortom meer potentiële klanten.

Voor bloggers betekent meer volgers vaak meer betaalde blogopdrachten en meer aanbod voor gratis producten. Je bent tenslotte dan interessanter voor adverteerders en merken. Voor webshops betekent veel volgers meer aandacht voor hun nieuwe producten en sale, meer verkeer naar hun shop en dus meer verkopen. Voor ZZP’ers is de potentiële vijver omzet waaruit gevist kan worden groter bij een groot aantal volgers.

Maar vergeet niet, dat de wijze waarop je aan die volgers komt, wel degelijk uitmaakt of je het beoogde doel ook daadwerkelijk gaat bereiken.

In een eerder artikel op Linea Recta, mijn onderneming in online marketing en social media advies, heb ik het al over de zinloosheid van een like 4 Like gehad. Het is mijn missie om mensen te behoeden voor een grote fout op met name Facebook.

 

Like 4 Like creëert een waardeloze pagina

De drive naar meer likes doet veel mensen grijpen naar deze “oplossing”. Je meldt je aan bij een Facebookgroep die tot doel heeft pagina’s meer likes te laten genereren door je ook andere pagina’s te laten liken. Een goedkope manier van meer likes genereren. Maar je genereert ook een waardeloze Facebookpagina hiermee. Waarom? Ik leg het je uit…

Facebook heeft een zogenaamd algoritme. Post je met jouw pagina leuke content (status updates, foto’s, filmpjes en blogs) die veel geliked wordt en waar veelvuldig op gereageerd wordt en hopelijk zelfs gedeeld wordt, dan beloont Facebook jou door je berichten aan meer volgers te laten zien. “Hoe zo meer”, denk jij dan, “zien al mijn volgers niet al mijn berichten?” Nee, is hierop het antwoord. Doe je het heel goed, dan ziet ongeveer 20-25% van je volgers je bericht (dat is het bereik van je bericht zonder dat je een like of reactie gekregen hebt). Op het moment dat er 1 like op komt, dan wordt het bereik vergroot. Niet bij je volgers overigens, maar doordat het bericht in de tijdlijn van de liker komt te staan. Heb je veel inactieve volgers, wat een logisch gevolg is als je een flink deel van je volgers via deze Like 4 Like groepen hebt binnengehaald, dan zakt je bereik. Soms wel tot een enkel procentje, als je dat al haalt.

 

Even een rekensommetje

En we kunnen allemaal rekenen. Heb je een pagina met wel 5.000 likes, maar met slechts 1% bereik, dan bereik je per post dus slechts 50 mensen. Heb jij een pagina met 500 likes met een bereik van 20%, dan bereik je per post 100 mensen van je volgers én meer want deze volgers liken, delen en reageren, dus kan het zomaar zijn dat je bereik stijgt naar 200, 400 of zelfs 1000 personen met 1 bericht. Het is dus écht beter om je volgersbestand organisch te laten groeien.

 

Hoe vergroot ik mijn bereik

Er zijn dus volgers van jouw pagina die zelden een bericht van je te zien krijgen. Waarom? Zodat jij de berichten, die belangrijk zijn, gaat adverteren. Daarom. Want Facebook wil aan jou verdienen. Raar? Nee hoor! Geheel terecht. Je maakt tenslotte zakelijk gebruik van een sociaal netwerk. En als het je business is en Facebook onderdeel is van je marketingstrategie, dan zal je daar budget voor vrij moeten maken.

Gelukkig is adverteren op Facebook nog steeds niet duur, hoewel het de afgelopen tijd wel duurder geworden is. Er is meer advertentie aanbod, dus je gaat meer betalen per 1000 bereikte doelgroeppersonen. Maar dit is wel de tijd om je pagina goed op de rit te krijgen, wil je er zakelijk voordeel van hebben.

Wat zijn nu Facebookvraagstukken waar jij mee worstelt? Laat het hieronder weten en wie weet vind je het antwoord de volgende keer in Blogtips!

 

De fashion musthaves voor deze zomer

De fashion musthaves voor deze…

De zomer is in aantocht. Eerst moet het natuurlijk nog écht lente worden, maar de eerste warme zonnestralen heb ik op mijn huid gevoeld en…

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 8

  1. Rory

    feb 04, 2016 at 02:59

    Goed punt van - in plaats van alleen blogposts - ook status updates, links en (gepersonaliseerde) quotes te posten. Dat deed ik altijd wel, maar ik heb het een tikje laten gaan.



  2. Bianca

    feb 04, 2016 at 08:20

    Wat helder beschreven. Ik post inmiddels ook meer 'andere dingen' dan alleen mijn blogartikelen op facebook. ik zie dat wel terug in mijn bereik. Ik ga me er toch eens meer in verdiepen. Leuk!



    1. Esmée

      feb 04, 2016 at 09:48

      Dank Bianca voor je compliment. Altijd goed te horen dat je boodschap aankomt. Motiveert mij om dit meer te doen.



  3. Linda

    feb 04, 2016 at 09:20

    Interessant stuk!
    Ik ben nu wel benieuwd of ik mensen heb op mijn pagina die me liken maar bijv nooit actief zijn en die ik dus beter niet als liker kan hebben.
    Ik zie wel de hele lijst van mensen die me liken, maar niet of ze ook daadwerkelijk actief zijn soms met lezen, liken enz.
    Enig idee of je dat kunt uitzoeken? Hoe actief likers zijn? Want je kunt ze handmatig verwijderen...maar ja, wil niet zomaar iemand van mijn pagina gooien die hem wel leuk vindt?
    Of zou het het principe zijn, wie onderin die lijst staat, is het minst actief? (De lijst vind ik dan bij statistieken - instellingen - personen en andere pagina's



    1. Esmée

      feb 04, 2016 at 09:47

      Nee, helaas Linda, daar kun je niet achter komen. Maar stel dat jouw doelgroep "Moeders" is en je hebt mannen in je lijst staan of tieners, dan mag je ervan uitgaan, dat dit niet jouw lezers en likers zijn. Die zou je kunnen verwijderen. Dat zou ik overigens alleen doen wanneer je aan een like 4 like gedaan hebt in het verleden en anders niet. Je hebt de likers dan tenslotte toch op een organische wijze verkregen.



  4. Evelien

    feb 04, 2016 at 10:25

    Zie, nu weten we meteen weer hoe het zit!! Bedankt voor de heldere uitleg! Zelfs voor de "normale mensen" is zoiets goed om te weten ;-(



  5. Linda

    feb 04, 2016 at 11:52

    Heldere uitleg heb je gegeven, gelijk ook waarom je dus geen likes moet kopen (vaak uit de Filippijnen etc). Toch nog even een vraagje: je schrijft dat Facebook slechts een deel laat zien zodat je ervoor gaat betalen. Maar ook bij privé berichten wordt er gekeken naar de edge rank. Is het niet omdat er dagelijks zoveel statudupdates worden gedeeld dat ze wel moeten. Omdat anders de bezoekers helemaal wegblijven vanwege de overload en ze hier door de berichten laten zien die voor jou interessant zijn.



    1. Esmée

      feb 05, 2016 at 12:38

      Hoi Linda, je hebt gelijk hoor. Ook in je privétijdlijn zie je niet alle berichten van al je vrienden. Ook daar kijkt Facebook naar hoe jij in het verleden gereageerd hebt op berichten van vrienden. Dus laat het de berichten van vrienden waar je nooit op reageert, niet meer of minder zien. En likes kopen, is natuurlijk al helemaal killing voor je pagina. Dat zijn vaak niet eens Nederlands sprekende volgers. Een "dode" pagina noem ik dat. Ben er hier vanuit gegaan dat we dat allemaal snappen en nooit zullen doen ;-)



This thread has been closed from taking new comments.