);

Een dagje uit in Valkenburg met kinderen

Een dagje uit in Valkenburg met kinderen

Het is kerstvakantie en mooi weer, dus we hebben de vakantie heerlijk benut om dagjes weg te gaan als gezin. Eerder deze week gingen we naar Scheveningen en op de laatste dag van dit jaar was Valkenburg aan de beurt. We zaten er wel anderhalf uur voor in de auto, maar dat mocht de pret niet drukken. Hoe verder we naar het zuiden afzakten, hoe feller de zon ging schijnen, zo leek het.

 

Parkeren in Valkenburg

In het centrum betaal je overal voor het parkeren van je auto. Maar wanneer je net als wij bovenop de berg parkeert bij de rodelbaan en de Wilhelmina uitkijktoren (adres: Neerhem 44), dan sta je daar gratis! Van daaruit kun je met de stoeltjeslift naar beneden en het centrum bezoeken.

 

Wat hebben we gedaan in Valkenburg?

 

rodelen in Valkenburg rodelen in Valkenburg

 

Lekker rodelen

Bovenop de berg bij de Wilhelmina uitkijktoren en het café waar je heerlijk een punt Limburgse vlaai kunt eten, ligt de rodelbaan. Vanaf 9 jaar mogen de kinderen hier alleen gebruik van maken. Maar samen met mama of papa (vanaf 3 jaar) is het minstens zo leuk! En geloof me, ze willen graag nog een tweede keer, dus koop gelijk 2 rittenkaartjes, dat scheelt behoorlijk in de kosten. Je kunt bij regen vanwege veiligheidsredenen niet rodelen. Dus zoek een droge dag uit! Kosten voor 2 ritten 3,50 p.p.

Met de stoeltjeslift naar beneden en weer terug

Daarna zijn we met de stoeltjeslift naar beneden gegaan. Je kunt rechts van de lift ook naar beneden naar het dorp lopen, maar dat weggetje is niet verhard en zag er nogal modderig uit. Wij hebben uiteraard de lift genomen. Leuk, je hebt zo een super uitzicht over het stadje. Je kunt bovenaan alleen geen combikaartje kopen met de zandsculpturen tentoonstelling. Dus geef dat bij de kassa onder even aan en het wordt alsnog verrekend. Let op: de laatste lift naar boven gaat om 16.00 uur. Dus wees op tijd, want naar boven lopen, is niet tof.

3 wijzen valkenburg maria en josef valkenburgzandsculptuur valkenburg

 

 

Zandsculpturen tentoonstelling: Magic Sand

Bij de kabelbaan in het dal is de Wilhelminagroeve. Tot 3 januari 2016 kun je daar de zandsculpturen “magic sand” bekijken over het kerstverhaal van Scrooge en in de grote “hal” grote sculpturen van de geboorte van Jezus. Wij vonden dit erg indrukwekkend. Helaas heb je dus nog maar enige dagen om Magic Sand te bekijken. Wat er daarna te zien is in de Wilhelminagroeve weet ik niet. Ik kon daar 1,2,3 ook niet achter komen.

Het centrum van Valkenburg

Het centrum van Valkenburg heeft onnoemelijk veel gelegenheden voor een drankje en een hapje. En ze liggen allemaal naast elkaar. Dus kies het gezelligste terras uit en neem plaats. Of je loopt even door naar Santa’s village met allemaal gezellige marktkramen en een pleintje met een divers aanbod om iets te eten. Fijn winkelen kun je er uiteraard ook.

Valkenburg nachtwacht mergelrijk

Mergelrijk en de Steenkolenmijn

Na wat gegeten te hebben, zijn we met de stoeltjeslift weer terug naar boven gegaan. Boven aangekomen MOEST er natuurlijk nog een ritje gemaakt worden op de rodelbaan. Daarna door naar Mergelrijk (parkeren tegenover á 6 euro) en indien mogelijk naar de steenkolenmijn die ernaast ligt. Maar helaas, we misten net de rondleiding in de Steenkolenmijn en de volgende was een uurtje later. Dan zouden we te kort de tijd hebben in Mergelrijk, dat tot 17.00 uur open is. En dát wilde ik toch erg graag zien. Dus we hebben de Steenkolenmijn voor de volgende keer bewaard en zijn naar Mergelrijk gegaan. Deze grot is pas in 2014 geopend en vertelt je alles over de mergelgangen en hoe het mergel (zandsteen) ontstaan is. Kinderen krijgen voor onderweg een speurtocht mee en halverwege kun je een eigen kunstwerk maken uit een blokje mergel (zandsteen) en dit mee naar huis nemen. Zelf vond ik de uit zandsteen gemaakte nachtwacht van Rembrandt van Rijn erg indrukwekkend. Afsluitend krijg je nog een film te zien van de zandtovenaar. Vanwege kerst ging de film Valkenburg zandtovenaarover de geboorte van Jezus. Al met al een goede keuze om naar Mergelrijk te gaan en niet eerst nog naar de Steenkolenmijn, want, hoewel het veel korter kan als je wilt, we zijn toch echt wel bijna 2 uur bezig geweest in deze grot. Een aanrader!

Afsluitend lekker wat gedronken en een bitterballetje gegeten in het café van Mergelrijk bovengronds.

Een kaartje voor volwassenen kost €8,50 en voor kinderen van 3 t/m 12 €6,50. Hele kleintjes mogen gratis.

Valkenburg is een aanrader

Omdat het oudejaarsdag was, gingen veel eetgelegenheden dicht om 17.00 uur. Maar anders zou je de dag kunnen afsluiten met een heerlijk diner in een van de eettentjes in het centrum.

Het was erg leuk in Valkenburg. Absoluut een aanrader om met je kinderen naartoe te gaan. En omdat het voor veel mensen best ver rijden is, maak je er makkelijk een weekendje van. Hotels genoeg in Valkenburg om uit te kiezen en ook genoeg te doen om een paar dagen zoet te zijn.

Hier kun je lezen wat er te beleven valt in de grotten van Valkenburg voor nog meer inspiratie voor een dagje of weekendje naar Valkenburg.

Een beetje (kerst)liefde door de brievenbus

Een beetje (kerst)liefde door de…

Hou je ook zo van het krijgen van post? Ik wel! Nu de kans groot is dat kerst wederom een feest wordt dat thuis met het gezin gevierd wordt…

Dingen die je als ZZP'er moet regelen

Dingen die je als ZZP'er moet regelen

Hoewel ik nog elke dag dankbaar ben dat ik als zelfstandig ondernemer mijn geld verdien en dat dit voor mij betekent dat ik thuis ben als…

Altijd een strak gazon: mijn ideaal

Altijd een strak gazon: mijn ideaal

Wij hebben een redelijk grote tuin. De helft van de tuin bestaat uit bestrating en grind met hierin plantvakken en de andere helft uit iets…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter, hond Charlie en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik trainingsevents organiseer voor bloggers en online ondernemers en online producten ontwikkel.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.