);

6 tips om peuterdriftbuien te voorkomen

6 tips om peuterdriftbuien te voorkomen

In alle bescheidenheid zou Merel zichzelf wel ervaringsdeskundige willen noemen. Met twee behoorlijk temperamentvolle dames, die al sinds hun geboorte lijken te weten wat ze willen, en een derde onderweg, heeft ze al de nodige peuterdriftbuien gezien.

Ik heb mijn dochters meer dan eens onder luid protest als een plank afgevoerd. We voerden discussies op een leeftijd dat ik dacht daar nog lang niet mee bezig te hoeven zijn. En ze ontploften wanneer ik ze vertelde dat iets niet mocht. Dat moest anders. Gelukkig lukte dat ook. Naarmate ik me meer in las en meer ervaren werd, bleken er toch handige foefjes te bestaan om de sfeer enigszins gezellig te houden en zoveel mogelijk peuter driftbuien te voorkomen.

 

6 tips om peuterdriftbuien te voorkomen:

  1. Benoem wat ze proberen duidelijk te maken. ‘Je wil graag buitenspelen op blote voeten, hè?’ of ‘Mama snapt dat je graag wil kleuren op het behang met een krijtje’. Alleen die woorden maken al een wereld van verschil. Natuurlijk hoef je geen peuter Picasso op de muur, maar zolang ze het idee hebben dat je niet snapt waar ze hun zinnen op hebben gezet, gillen ze alleen maar harder.  Zodra ze kalmer zijn, leg dan zo simpel en duidelijk mogelijk uit waarom je iets niet wil. En waar mogelijk: bied een alternatief. ‘Je mag niet buitenspelen op blote voeten, want het grind doet pijn aan je voeten. Je kunt wel op je slippers spelen.’ Zo heb ik menig debat in de kiem kunnen smoren.

  2. Vertrek niet abrupt, geef het ruim op tijd aan. Ze zullen er vast zijn, peuters die heel lief en gehoorzaam meegaan wanneer hun moeder dit vraagt. Hier in huis in elk geval niet. Daarom zeg ik een minuut voor vertrek dat we zo weggaan. Ik geef aan dat onze peuter nog even mag spelen, dat we daarna de knuffelbeer gaan wegleggen en dan weer iets anders gaan doen. Vaak vinden kinderen het namelijk prettig te weten waar ze aan toe zijn, heb ik gemerkt.
  3. Bied ze waar mogelijk een keus. Hou het opnieuw simpel. Rokje of broek, gympen of kaplaarzen en pindakaas of smeerworst?
  4. Haal je kind (en jezelf) uit de situatie wanneer het niet werkt. Stel dat je naar een verjaardag gaat en vanaf het moment dat je binnenstapt, gaat het mis. Je peuter jengelt, gilt of huilt, is hangerig en zoekt constant negatieve aandacht. Ga dan liever even uit de situatie. Misschien kun je naar een speeltuin in de buurt of rondje lopen. Beter dan ongemakkelijk blijven zitten en willen wegzakken in dat spreekwoordelijke gat in de grond. Mocht zo’n rondje geen baat hebben, maak dan een nieuwe afspraak en ga lekker naar huis.
  5. Probeer zoveel mogelijk aandacht te geven aan positief gedrag. Anders heb je het gevoel dat je meer politieagent dan mama bent. Bovendien geef je hen reden om door te gaan (aandacht is immers aandacht). Samen spelen werkt hierbij ook goed. Pak de Duplo erbij, breng pop naar bed of ga lekker samen kleuren.
  6. Ga erop uit. Niets is vervelender dan in huis zitten met een dwarse peuter die nergens zin in heeft. Zet ze op de fiets en ga een rondje maken of wandel een stukje door de buurt. Verwonder je samen over de slak die traag over het voetpad glijdt, speur de bomen af naar vogels en vertel wat je onderweg allemaal tegenkomt. 

Heb jij nog tips om die o zo bekende driftbuien bij peuters te voorkomen?

Fotocredits: Shutterstock

 

Hysterie in het restaurant

Hysterie in het restaurant

Door Merel: De titel van dit blog klinkt bijna als een klucht. Ware het niet dat er weinig te lachen valt wanneer je (voor het eerst) wordt…

Lang borstvoeding geven, hoe hou je het vol?

Lang borstvoeding geven, hoe hou…

Door Merel: Vanaf zes maanden spreek je al van ‘lang voeden’. Eigenlijk best gek, als je beseft dat aangeraden wordt door WHO om je kindje…

Peppa Pig in het theater

Peppa Pig in het theater

Sinds een paar maanden is onze peuter Rose helemaal weg van Peppa Pig. Hoe leuk was het dan ook dat we naar de première van Peppa Pig en De…

Ik ben Merel (32), vriendin van Ro en moeder van drie lieve, temperamentvolle dochters (1, 2 en 10). We wonen in de schitterende Zuid-Hollandse polder, waar fietstochtjes uitmonden in een hooikoortsaanval en de kinderen het liefst buiten in de modder spelen. In theorie ben ik thuisblijfmoeder, maar in de praktijk werk ik daarnaast sinds 2014 ook als freelancer en onderhoud met veel liefde mijn blog op De Mamagids. Sinds ik schrijf, kan ik me niet meer voorstellen dat ik ooit zonder inspiratie zat te staren naar een leeg beeldscherm. Bijna alles waar ik tegenaan loop, is geschikt als onderwerp. Wat doe je bijvoorbeeld bij een tekenbeet, hoe serieus moet je die puberale kalverliefde eigenlijk nemen en welke voordelen zitten er aan minimaal leeftijdsverschil tussen je kinderen?

Reacties 3

  1. Vlijtig Liesje

    sep 13, 2016 at 09:24

    Voorkomen is altijd beter dan genezen inderdaad. Vooral de tip van op tijd aankondigen vind ik een goede.

    Huisvlijt



  2. Ramona (Kijk, mama!)

    sep 15, 2016 at 02:19

    Niks aan toe te voegen! Ik herken je punten heel goed en pas ze ook toe. Geen moeite is een groot woord, maar ik ga vrij soepeltjes om met driftbuien hierdoor al zeg ik het zelf. Beetje van een afstandje de boel bekijken en er niet bovenop springen maar even wat anders doen idd. Een soort instant zelfreflectie haha.



  3. Arme Papa

    sep 18, 2016 at 06:35

    Bedankt voor deze 6 tips, ze bevestigen eigenlijk dat ik het prima doe... want ik doe ze al. Blijkbaar toch ook best wat geleerd, met slechts 1 niet-zo-temperamentvolle peuterdochter van 2 jaartjes en geen 2e op komst.



This thread has been closed from taking new comments.