);

Opvoeden 2.0: over smartphone gebruik

Opvoeden 2.0: over smartphone gebruik

Toegegeven: een kind dat de LEGO-app verkiest boven een vloer vol (pijnlijke!) plastic blokjes: het klinkt ideaal. Want het is goedkoper, geeft minder rommel en bovenal is het gewoon makkelijk. Bovendien zijn er apps in overvloed. Zodra je kind is uitgekeken, swipet het gewoon verder naar de volgende game. Sinds het smartphone- en tabletgebruik onder kinderen een enorme toevlucht heeft genomen, ontstaan er steeds meer vragen over de gevolgen voor de gezondheid op lange termijn. Slaapproblemen, concentratieproblemen en gebrek aan sociale vaardigheden lijken de eerste gevolgen te zijn van het moderne mobiele tijdperk. Soms ligt er ongemerkt zelfs een heuse verslaving op de loer. Voor veel ouders is het moeilijk om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Wie wordt er daadwerkelijk overgenomen door de technologie: de kinderen of de ouders?

 

Waar ligt de grens?

De wereld, en dus ook die van je kind, wordt steeds kleiner. Even aan de slag op de iPhone of tablet? Voor je er erg in hebt, is je toestel uit zijn hoesje ontfutseld, en is je kind online. Met de volgende 5 tips bescherm je hem of haar tegen ongewenste invloeden:

  1. Bespreek grenzen over het gebruik van gadgets. Bijvoorbeeld: geen smartphone aan tafel tijdens het eten. En eerlijk is eerlijk: als ouder ontkom je zelf uiteraard ook niet aan deze regels. Een Huawei Nova hoesje met een slot er op kan daarbij handig zijn? Maar de app Screen Time is minstens zo handig en helpt jullie om de afspraken na te komen. Met deze app hou je smartphonegebruik bij, stel je limieten in of blokkeer je bepaalde functies na een bepaald tijdstip. Stiekem met vriendjes Whatsappen in bed? Geen sprake meer van!  
  1. Praat eerlijk over het smartphonegebruik van je kind. Ga bijvoorbeeld een gesprek aan over cyber-pesten of veilig internetten. Zo leert een kind in een vertrouwde omgeving te praten over online problemen.
  1. Wanneer een kind – al dan niet - op jonge leeftijd gebruik maakt van je smartphone, kan dit ook voor jezelf beschamende gevolgen hebben. Een appje of foto is tenslotte zo verzonden… Met AppLock ontzeg je gemakkelijk de toegang tot bepaalde informatie of functies. Ook is het verstandig om de mogelijkheid tot in-app aankopen uit te schakelen of te beperken. Hiermee voorkom je vervelende rekeningen achteraf.
  1. Zoals met veel dingen, speelt vertrouwen een grote rol bij het gebruik van gadgets. Streng verbieden of eindeloos toezien kan juist een averechts effect hebben. Maak kinderen zo jong mogelijk bekend met de voor- en nadelen van het internet: zo maken ze op oudere leeftijd makkelijker de beste keuzes. Ook op momenten dat ze zelfstandig aan de slag gaan.
  1. Wissel momenten achter de computer af met andere dingen, zoals buiten spelen, muziekles of tekenen. Laat digitale activiteiten geen vervanging worden van deze leerzame hobby’s! Ook hier zijn gemakkelijk afspraken in te maken. Spreek bijvoorbeeld af: voor iedere 2 uur buiten spelen, 20 minuten screen time. De nodige afwisseling is belangrijk voor de houding van je kind. Een verkeerde houding kan op lange termijn blijvende schade aanrichten, vooral bij kinderen in de groei. Een Xperia X Compact cover met een ingebouwde standaard kan al een hoop schelen, of laat kinderen liggend op hun buik spelen met de tablet.

smartphone gebruik in gezin

Monkey see, monkey do

Het web is voor kinderen een mooie plek om te ontdekken, leren en ontwikkelen, mits deze veilig is ingericht. Aan ouders de rol om ze hierin te begeleiden, zodat ze deze wereld veilig en zelfstandig kunnen betreden. Kies om te beginnen voor een kindvriendelijke browser of zoekmachine. Bewustwording is daarnaast voor beiden het toverwoord en speelt een grote rol in gezond internet- en gadgetgebruik.

Wie daadwerkelijk het meest wordt beïnvloed door de huidige technologie? De waarheid ligt in het midden. Het gaat vooral om balans tussen vrijheid en ouderlijk toezicht. Blijf vooral zelf het goede voorbeeld geven, want die kleine aapjes kopiëren alles!

 

Dit artikel is via een samenwerking tot stand gekomen.

Foto's via Shutterstock

 

De haren van je kind wassen; zo pak je het aan

De haren van je kind wassen; zo…

Haren wassen: hoe gewoon het ook is… het is niet onbelangrijk. Wil je een gezonde haardos krijgen en houden, dan gebruik je het liefst een…

Klein wonen met kinderen: 4 tips voor gedeelde slaapkamer

Klein wonen met kinderen: 4 tips…

Klein wonen hoeft geen probleem te zijn. We hoeven niet allemaal in een enorme villa te wonen om gelukkig te zijn. Toch kan het met kinderen…

Gooi het roer om en ga aan de slag vanuit huis

Gooi het roer om en ga aan de slag…

Je bent ZZP’er en huurt elders een ruimte om te werken. Maar je merkt dat het je steeds meer moeite kost om ’s ochtends naar ‘kantoor’ te…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.