);

De kindertuin: een tuin voor en door kinderen

De kindertuin: een tuin voor en door kinderen

Bij het woord kindertuin denk ik eigenlijk aan twee dingen: een tuin voor kinderen en een tuin door kinderen. Ik zal over beide tuinen tips en ideeën geven. Voor beide tuinen is het voor een kind fijn om te weten welk deel van de tuin voor hem/haar bestemd is. Dat kan door een mooi hekje er omheen te plaatsen of door er een haagje omheen te planten…of door simpelweg te zeggen “vanaf het grasveld is voor jou”.

Wanneer je kiest voor een hekje of haag, is het verstandig om er geen heel hoog hekje of haag omheen te plaatsen. Zo blijft het tuintje bij de tuin horen. Het moet ook niet te laag worden, want dan struikel je er om de haverklap over.

Zorg er bij een hekje voor dat er geen punten op zitten en dat er geen schroeven of spijkers uitsteken. Gebruik ook hout wat geen splinters geeft. Het leuke van een hekje is dat het mooi geverfd kan worden in de kleur(en) die jou kind leuk vindt. Een hekje is ook makkelijker in onderhoud dan een haagje.

Een haag moet geen doorns hebben en niet giftig zijn. Het leukste is nog wel een haagje waarvan je de blaadjes gewoon kunt eten (denk aan de beuk, die jonge blaadjes zijn heerlijk). Ook eventuele bloesem of vruchten mogen niet giftig zijn. Het leuke van een haagje is dat daar ook allerlei beestjes in komen wonen die later gezellig bestudeerd kunnen worden. Het nadeel is het bladverlies…of vooral het opruimen er van. Ook moet een haag elk jaar gesnoeid worden, houd ook daar rekening mee.

tuin voor kinderen

Een tuin voor kinderen

Een tuin voor kinderen moet in de eerste plaats natuurlijk kindvriendelijk zijn. Dat houdt in dat planten (en bloemen) geen doorns mogen hebben en niet giftig mogen zijn. Maar natuurlijk zijn er nog meer dingen die een tuin kindvriendelijk maken. Het moet vooral leuk zijn in een tuin voor kinderen. Hoe uitgebreid de kindertuin wordt, dat ligt natuurlijk aan de ruimte die je hebt en aan je budget.

Lees ook: welke planten zijn giftig?

 

Een eigen zitplek

Wanneer je kind zich wil terugtrekken in het eigen gedeelte van de tuin, moet er natuurlijk ook de gelegenheid zijn om er te rusten. Een klein picknickbankje is handig wanneer er ook vriendjes en vriendinnetjes komen spelen, let er dan wel op dat er voldoende schaduw is, zodat je kind niet verbrandt tijdens het rusten. Ook een hut is erg leuk om even rustig te kunnen zitten, zo’n hut kan op hoogte, maar is ook spannend om in de hoek van de tuin te plaatsen met wat beplanting er omheen. Een gezellig huisje kan natuurlijk ook, compleet met eigen bloementuintje.

 

Een grasveld

Een grasveld is de perfecte plaats om lekker uit te razen. Hier kun je spelen met een bal en even rennen. En in de zomer kan er een zwembad staan. Let er bij het inzaaien op dat je de juiste grassoort kiest. Er is gras die speciaal voor speelvelden is, deze soort is een stuk sterker. Dan krijg je iets minder snel kale plekken in je veldje. Maak het veldje niet in de schaduw, want dan is het grasveld binnen de kortste keren omgetoverd tot een mosveldje…wel lekker zacht;) Er zijn kinderen met hooikoorts, voor hen is kunstgras dan ideaal. Het is wel wat duurder dan gras, maar ook een stuk onderhoudsvriendelijker. Je hoeft namelijk geen gras te maaien, er groeit geen onkruid of mos in, dus bijzaaien hoeft niet. Ook hoef je niet te sproeien op de hete dagen. Het grootste voordeel vind ik nog wel dat je geen lelijke plekken krijgt in het gras. En verder kun je het kunstgrasveld aanleggen waar je wilt, ook in de schaduw. Kunstgras is ook nog eens in meerdere kleuren te verkrijgen; een vrolijk blauw of roze grasveld is dus een optie. Helaas komt een kunstgrasveldje wel met een ‘leuk’ prijskaartje.

 

Bestrating

Kies bij bestrating voor een lichte kleur, zodat de stenen niet heet worden in de zomer. Ook moet je er op letten dat er keen scherpe randjes aan zitten of scherpe steentjes in zitten (zoals bij grinttegels). Bij een schommel of zandbak of klimplek zijn rubbertegels weer fijn…kies dan dus niet voor de zwarte, die worden soms nog best warm.

 

Een klimplek

Het is heerlijk om te kunnen klimmen en klauteren in je eigen tuintje. Let bij het plaatsen van klim- en klauterplaatsen wel op dat het niet glad wordt wanneer het vochtig is en let er natuurlijk ook op dat je kind niet lelijk kan komen te vallen. Zand of gras als ondergrond is dan wel ideaal. Voor de rest kun je heerlijk creatief zijn. Mijn favoriet is toch wel een mooi klimboom die niet al te hoog is, maar daar moet je maar net de ruimte voor hebben.

Schommel in de tuin

Een schommel

Sommige kinderen kunnen zich uren vermaken op een schommel. Een schommel kan al een touw met een plankje zijn waar een stevige knoop onder zit. Zo’n schommel kan aan een tak hangen (als je een stevige boom in de tuin hebt), maar ook aan een balk. Natuurlijk zijn er ook kant er klare schommels en schommelsetjes te koop, die zijn ook prima. Daarbij moet je er alleen wel op letten dat het goed vast in de grond staat en niet gaat ‘wippen’ tijdens het schommelen.

zandbak

Een zandbak

Veel kinderen vinden het heerlijk om te spelen in een zandbak. Mocht je een aanschaffen, zorg dan wel voor een die je kunt afsluiten in verband met nat weer en eventuele buurtkatten. Denk bij het plaatsen aan een schaduwrijke plek.

Er zijn ook picknickbankjes verkrijgbaar waarbij je de tafel kunt uitschuiven. Hier onder zit dan een plastic bak die je kunt vullen met zand of (met mooi weer) met water. Zo heb je een zitplek en speelplek in één.

Kindertuintje maken

Planten en bloemen

Bij het plaatsen van planten en bloemen moet je er vooral voor zorgen dat je geen giftige planten neemt. Ook doorns zijn niet wenselijk. Bij jonge kinderen is het ook nog eens belangrijk dat er geen besjes of vruchtjes aan zitten, want die verdwijnen makkelijk in neusjes???? Zorg voor hoogteverschil, dit maakt de tuin spannender om in te spelen. Een kind ontdekt graag, je kunt dit stimuleren door planten met een duidelijke smaak/geur/textuur te kiezen. Persoonlijk vind ik het een uitdaging om de hele kindertuin ‘eetbaar’ te maken (er zijn veel bloemen die eetbaar zijn, waarvan viooltjes toch wel mijn favoriet zijn…mits ze gezaaid zijn), maar dan leer je je kind weer niet dat ie niet alles in de mond moet stoppen.

Lees ook: zelf groente kweken met kinderen

 

Een geheim pad

Wanneer je planten met verschillende hoogtes gebruikt, is het leuk om een soort nep muur van planten te maken, zodat daar een geheim pad achter kan lopen. Zo creëer je ook gelijk een extra verstopplek voor verstoppertje of een leuke renroute voor tikkertje.

 

Eigen minivijvertje

Natuurlijk leg je voor je kind geen vijver aan van een meter diep. Maar het leven in water is voor een kind erg interessant en ook nog eens leerzaam. Dit hoeft echt niet groot te zijn. Er zijn zelfs speciale ‘zakken’ in vrolijke kleurtje die je kunt omtoveren tot vijvertje. Je doet er wat zuurstofplantjes in, een leuk drijfplantje op t water, watervlooitjes erbij en eventueel nog een paar goudvisjes die in de winter naar binnen verhuizen…en klaar is je minivijver. Het voordeel van deze zakken is dat ze makkelijk ergens te plaatsen zijn, niet groot zijn en niet diep.

Denk er dan wel aan dat je de vijver niet ergens neerzet waar fanatiek met een bal wordt gespeeld, maar ergens waar het rustig is.

Lees ook: een leuke en veilige tuin voor kinderen

 

Een tuin door kinderen

Waarom een stuk tuin door je kind laten invullen/aanleggen/verzorgen? Het is goed voor hun ontwikkeling. Ze leren er ontzettend veel van en leren verantwoordelijk te zijn. Plus dat ze iets hebben om trots op te zijn. Wanneer je je kind zelf een stuk van de tuin in wilt laten vullen, is het vooral belangrijk je grenzen duidelijk aan te geven.

 

Welk deel van de tuin mag je kind gebruiken?

Je kind krijgt een deel van de tuin om in te mogen vullen, maar welk deel is dat? Wanneer er bloemen en planten in komen, is het belangrijk dat er genoeg zon op staat waardoor het mooi groeit en bloeit. Wanneer er gerust wordt, is schaduw weer belangrijk. Voor het spelen, kan beide. Het doel van de tuin moet dus duidelijk zijn voor je de plek bepaalt.

 

Wat mag er wel in en wat absoluut niet?

Leg je kind uit wat er wel in mag en wat niet. Dit voorkomt teleurstelling en ergernis…van beide partijen. Mag je kind elke kleur gebruiken? Wat voor plantjes en bloemen mogen wel, maak hiervoor een lijstje met foto’s waar je kind uit mag kiezen. Mag er een huisje in of speeltoestellen of een zandbak? Wees duidelijk wat de keuzes zijn voor je kind aan de slag wil.

 

Wie moet de tuin aanleggen?

Wanneer je kind het zelf moet doen, is het hoed om dit van tevoren aan te geven. Leg daarbij ook uit waar je eventueel mee wilt helpen. Je kunt er oom een leuke samen-klus van maken…wel zo gezellig. Wanneer je kind nog klein is doe jij natuurlijk het meeste werk en laat je je kind helpen waar het kan, bijvoorbeeld bij de plantjes in de tuin zetten en de bolletjes in de grond stoppen en zaadjes zaaien en water geven en dingen aangeven.

 

Wie verzorgt de tuin?

Voordat er plannen gemaakt gaan worden door je kind is het goed om aan te geven wie de tuin moet verzorgen. Wanneer je er samen voor gaat zorgen, is het goed om aan te geven wie wat gaat doen in de tuin. Zo kan je kind nadenken over wat er wel of niet in de tuin moet komen.

Zo, nu heb je wat tools om de kindertuin te realiseren. Hier voelen we de lentekriebels al en zijn we druk aan het fantaseren en plannen. Wat mij brengt op de laatste tip: Maak een plan! Maak een plattegrond en teken er alles op zijn plaats. Reken ook alvast uit wat het gaat kosten, zodat je niet boven je budget uit komt wanneer je in de winkel bij de kassa staat. Pas dus de plannen aan naar je budget.

Nu kan het tuinplezier echt beginnen. Ik ben benieuwd wat jullie er van gaan maken? Heb je nog meer tips of leuke creatieve ideeën? Deel ze hier dan vooral, zodat er meer mensen van kunnen genieten.

» Lees ook: tuin verduurzamen van collega blogger

 

Foto's van Shutterstock

Pompoensoep met appeltjes

Pompoensoep met appeltjes

Dat ik dol op pompoen ben is geen geheim. Naast dat het ontzettend lekker en gezond is, is het ook nog eens leuk om mee te werken. In de herfst…

De hilarische muts van Flipeez

De hilarische muts van Flipeez

Toen ik de muts van Flipeez voor het eerst zag, moest ik gelijk lachen. Wat een lekker eigenwijze muts zeg. Hij is ontzettend vrolijk en binnen…

Recept: heerlijke vanilleworteltjes

Recept: heerlijke vanilleworteltjes

De meeste kinderen lusten volgens mij wel worteltjes. De een vindt ze rauw lekkerder en de ander gekookt en sommigen lusten beide graag. Hier…

Mijn naam is Natascha en ik ben in 1981 geboren. In 2015 heb ik mijn man leren kennen en werd ik bonusmama van een lieve, vrolijke, pientere meid van 2,5 jaar. In 2016 ben ik mama geworden van een actieve, leergierige meid. Het is heerlijk om mama te zijn, maar even mezelf zijn is ook wel fijn. Wanneer ik (eindelijk) wat tijd voor mezelf heb, kook ik graag en naai ik kleding of dingen om mee te spelen. En als we verwend worden met een paar avonduurtjes voor onszelf, zijn we druk aan het lego bouwen met z’n tweetjes. Verder heb ik altijd in het onderwijs gewerkt en ik hoop binnenkort weer voor de klas te kunnen staan.

 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.