);

Genderneutraal opvoeden

Genderneutraal opvoeden

Genderneutraal opvoeden, in Zweden is het al niet meer dan normaal. Want wie heeft eigenlijk bedacht dat roze alleen voor meisjes is en blauw voor jongetjes? Rokken en poppen zijn uiteraard alleen voor meisjes. Klimmen in bomen en spelen met auto's is daarentegen voor jongens. Seksistisch? Ik vind van wel. Want ik hou van blauw. En auto's. Een rokje of jurk draag ik ook graag op zijn tijd. Waarom maken we als volwassenen eigenlijk onderscheid tussen ‘jongensdingen’ en ‘meisjesdingen’? Ik doe er niet meer aan mee. Althans, zoveel mogelijk.

 

Rokken voor jongens en auto's voor meisjes

Hier in Nederland hoor ik eigenlijk weinig over genderneutraal opvoeden. Afgelopen week las ik echter een verhaal van een moeder. Haar dochter heeft prachtige rokken en draagt die dan ook met veel plezier. Haar zoon wilde ook graag een keer een rok aan, ook naar school. De moeder overlegt met de juf en het ventje mag in een rok naar school. Iedereen blij zou je zeggen, toch? Helaas, niks is minder waar. Een volwassen buurman vindt het namelijk nodig om het volgende te zeggen: “Ach, kijk hem gaan in zijn rok, homootje!” Het kind krijgt gelukkig niks mee van het hele gebeuren.

 

Genderneutraal opvoeden: laat kinderen ontdekken wie ze zijn

Als je het mij vraagt moet een kind de mogelijkheid hebben om te ontdekken wie hij of zij is. Ook als dat betekent dat je zoon in een rok naar school gaat. Waarom zijn wij volwassenen zo verschrikkelijk krampachtig? Het lijkt wel alsof we alles maar gelabeld willen hebben. Gaat het anders dan verwacht of kunnen we het niet in een hokje plaatsen, dan wordt het raar gevonden en lijken we ons geen houding te weten. Dus kiezen we voor domme opmerkingen, zoals een jongetje wat graag in de prachtige rok van zijn zusje naar school wil een homo noemen. Vrij bekrompen als je het mij vraagt.

 

Beschermen en laten ontwikkelen

Als ouder heb je natuurlijk de plicht om je kind te beschermen. Maar hoever ga je hierin? Je bent namelijk tegelijkertijd ook verantwoordelijk voor zijn persoonlijke ontwikkeling. Mag jouw zoon niet in een rok over straat, terwijl hij het wel heel graag wil? Dan vraag ik je waarom? Je dochter mag waarschijnlijk wel in een korte broek over straat. We meten dus met twee maten in het kader van bescherming. Natuurlijk wil je te allen tijde voorkomen dat je kind een negatieve naam krijgt in de buurt, dat snap ik volkomen. Maar feitelijk zegt het meer over de buurt dan over jou, nietwaar?

 

Neutrale babyspullen

Wij maakten tijdens mijn zwangerschap de keuze om het geslacht van ons kroost niet te willen weten. Man, wat maakte dat de inrichting en het aanschaffen van kleding moeilijk! Bijna alles was blauw of roze. Gelukkig hebben we uiteindelijk nog wel een aantal unisex setjes kunnen vinden. En er was, met moeite, ook nog een winkel te vinden die een wit aankleedkussenhoes verkocht.

>>Lees ook: neutrale babykamer voor niet willen weters

 

Het zette me wel aan het denken. Waarom moet alles toch blauw en roze zijn? En aangezien ik vrij eigenwijs en tegendraads ben, besloot ik dat dit toch ook anders moest kunnen. Dat ik ook nooit een typisch meisjes-meisje ben geweest zal ongetwijfeld ook meespelen. Mijn manlief bleek er gelukkig net zo over te denken als ik. Wil Levi met een roze kinderwagen spelen? Prima. Wil Lisa auto’s of iets dergelijks? Helemaal geweldig. Want als zij er blij van worden, wie zijn wij dan om dat tegen te houden? En jij? Wil jij je kinderen genderneutraal opvoeden?

 

Foto is van Shutterstock

Moeder worden zonder positief rolmodel

Moeder worden zonder positief rolmodel

Alles wat je meemaakt in je leven vormt je. Het maakt dat je bent wie je bent. De een krijgt met meer hobbels te maken in zijn of haar leven…

Opgroeien met ouders met psychische problemen

Opgroeien met ouders met psychische…

Opgroeien als kind van ouders met psychische problemen (KOPP-kind), het laat zijn sporen na. Dat kan ook niet anders wanneer je altijd op…

Ik ben een KOPP-Kind

Ik ben een KOPP-Kind

Gera: “het is tijd om mijn verhaal te doen. In chronologische volgorde, de naakte waarheid en zonder teveel poespas opgeschreven. Lelijk,…

Hi, mijn naam is Gera (‘83). Samen met mijn manlief vormen we een samengesteld gezin met drie prachtige kinderen: Johan (2002), Levi (2015) en Lisa (2016). Vanaf 2015 ben ik een bewuste thuisblijfmoeder. We wonen in de Gelderse Vallei. In oktober 2016 werd ik een beetje onrustig. Ik wilde graag iets nieuws leren en zocht daarom een nieuwe hobby. Mijn persoonlijke en maatschappelijke blog op huismama.nl zag het levenslicht. Ik ben bloedfanatiek en doe de dingen niet graag half. Het schrijven werd dan ook al snel een uit de hand gelopen hobby… Met mijn artikelen hoop ik mensen te prikkelen en te bereiken dat mensen na gaan denken. Want waarom doen we de dingen zoals we ze doen? 

Reacties 3

  1. Als het om speelgoed gaat doe ik niet moeilijk. Of ik mijn zoon naar school zou laten gaan in een rok, gewoon omdat hij dat een keer wilt. Ik weet het niet. Ik wil ook niet dat mijn kind gepest wordt. Als ik merk dat mijn zoon of dochter een sterke voorkeur heeft voor het andere geslacht zou ik het weer wat anders vinden.



  2. Ik liet zowel de meisjes als jongens spelen met wat ze wilden. Maar als de meisjes met een roze poppenwagen wilden speelden was dat ook prima. Soms zie ik ook wel eens om me heen dat ouders zo krampachtig genderneutraal willen opvoeden dat het alsnog totaal niet neutraal is...



  3. Stan

    sep 23, 2017 at 11:08

    Geen mens is genderneutraal! Waarom dan net doen alsof? Verwarring over zichzelf kweken bij kinderen?
    Moeten we Zweden echt als voorbeeld nemen? Op de index van de menselijke ontwikkeling staat Nederland op de 4e plaats, Zweden op 14.



This thread has been closed from taking new comments.