);

6 x Zelfgemaakte soep

6 x Zelfgemaakte soep

Zelfgemaakte soep is natuurlijk veel gezonder en veel lekkerder dan die uit blik of zak. Heb je tijd om zelf je bouillon te trekken, dan is dat uiteraard absoluut het beste. Heb je die tijd niet en je maakt gebruik van een tablet of bouillonkuipje zorg er dan voor dat er geen E621, de kunstmatige smaakversterker, in zit. Gistextract is de natuurlijke smaakversterker, die vaak genoemd wordt. Ook slecht, maar in ieder geval dan weer niet kunstmatig. Ik kies daarom altijd voor de bouillonkuipjes van Knorr i.p.v. de bouillontabletten van Maggi. In die laatste zit namelijk E621 en dat is wat mij betreft puur vergif.

Ik ben zelf gek op soep en heb eens de favoriete zelfgemaakte soepen van collega bloggers voor je verzameld. Enjoy!

Oh ja, alle ingrediënten van de hieronder genoemde soepen zijn voor 4 personen.

PompoensoepPompoensoep

  • 1 flespompoen
  • 1 grote winterpeen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 groentebouillontablet
  • 2 laurierbladen, gember, kookroom

Bereiding

Je kunt ook blokjes pompoen uit de diepvries gebruiken. Net zo makkelijk. Dan heb je wel zeker 1,5 pakje nodig voor een flinke pan. De pompoen, winterpeen en ui snijd je in stukken. De knoflook maak je klein of pureer je. De knoflook en ui glaceer je eerst in een beetje olie, daarna mogen de pompoen en winterpeen erbij. Even kort roerbakken en daarna schenk je een liter water erbij plus het groentebouillontablet erbij. Ook doe je de laurierbladen erin en een stukje verse gember (wanneer je poeder hebt meng je dit pas op het einde erdoorheen). Breng de soep aan de kook met af en toe roeren. Daarna haal je de laurierbladen en gember eruit en pureer je het met een staafmixer of blender.

Dit recept is afkomstig van Meisje-Eigenwijsje

 

MaïssoepMaissoep

  • 2 maïskolven
  • 2 uitjes of 4 sjalotjes
  • 10 Cherry tomaatjes ( of 2 gewone tomaten)
  • 1 rode peper (zonder zaadjes)
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 handje taugé
  • 2 groente bouillon blokjes
  • 1 beker crème fraîche
  • 1 liter water

Bereiding

Breng 1 liter water aan de kook en doe hier twee bouillon blokjes bij. Dan de maïskolven, uitjes, sjalotjes, tomaatjes, rode peper, bleekselderij en taugé in stukken aan toevoegen. Even laten koken en dan met de staafmixer glad pureren. Nog wat koriander en basilicum, zout en peper naar smaak toevoegen. De crème fraîche voeg je bij het opdienen pas toe, dit blust het pittige van de maïssoep.

Dit recept is afkomstig van Schoonheidspromotie.nl

 

Indische kippensoepIndische kippensoep

  • Kippenbouillon: +/- 1,5 liter
  • 1 Ui
  • 2 Knoflooktenen, in kleine stukjes of fijn geperst
  • 1 Kipfilet, in stukjes gesneden
  • Mie voor in de soep
  • 2 gekookte Eieren, in stukjes
  • Aardappel, gekookt en in stukjes gesneden
  • Taugé
  • Lenteui
  • Djerek Poeroet( Indische Limeblad), ongeveer 3 stuks
  • 1 tl Kurkuma
  • Ketjap Manis, 3 eetlepels
  • 1 tl Djahé of Gembersiroop
  • 0,5 tl Djintan
  • Serehpoeder
  • Verse Koriander
  • Eventueel verse rode pepertjes of sambal
  • Gebakken uitjes

Alle ingrediënten zijn verkrijgbaar bij de Appie, behalve het Indische Limeblad (Djerek Poeroet), deze is verkrijgbaar bij een goede Toko. Mocht jij geen Toko in de buurt hebben, kun je het Limeblad weglaten of eventueel wat serehpasta en limoensap toevoegen. Dit is niet te vergelijken qua smaken met het Limeblad, maar ook erg lekker en geeft het ook een prettige licht zurige smaak!

Bijgerechten:

  • Baopao
  • Kroepoek
  • Lekker broodje Warm vlees

Bereiding:

Bak de kipfilet en de ui en de knoflook lichtjes op in de soeppan met wat olie. Voeg de kruiden, kurkuma, djintan, djahé en sereh poeder toe. Bak dit een paar minuutjes op en voeg dan de bouillon toe. Laat dit een paar minuutjes opwarmen, tot het tegen het koken aanzit. Voeg dan mie en het indische limeblad toe en laat het rustig op een zacht/ laag pitje opwarmen.

Dit is de basis basis van je soep. Daarna voeg ik de aardappel, de eitjes en de lente-ui, vlak voor het opdienen. Je kunt er ook voor kiezen om de lente-ui in een los schaaltjes bij te serveren en pas op tafel toe te voegen aan de soep. Dan blijft het blad lekker knapperig.

Ik doe dit ook met de verse koriander, de taugé, de gebakken uitjes en de rode pepertjes/ sambal.

Dit recept is afkomstig van Mama met een Blog

 

Courgettesoep met geitenkaasCourgettesoep met geitenkaas

  • 2 courgettes
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 liter water
  • 2 groentebouillon kuipjes (Knorr)
  • Boursin cuisine
  • Geitenkaas
  • pijnboompitjes

Bereiding

Maak de uien klein met de knoflook en fruit beide in een soeppan met een beetje olie. Hak de courgettes in kleine stukjes en doe deze in de pan. Roer het geheel paar minuutjes door, zodat de courgette meegebakken wordt. Giet het water erbij en 2 groentebouillon kuipjes van Knorr. Laat het geheel 30 minuten pruttelen. Maak met een staafmixer het geheel fijn en glad. Zet nog even op het vuur. Rooster ondertussen de pijnboompitjes even in een pan. Roer tot slot nog een half kuipje boursin cuisine erdoor en maak het op smaak met peper en zout. Kruimel de geitenkaas over de soep en strooi wat pijnboompitjes erover. Voila! Bon apetit!

Dit recept is van Esmée, hoofdredacteur van Website 4Mama

 

Chinese tomatensoepChinese Tomatensoep

  • 1 liter water
  • 1 liter gezeefde tomaten
  • 1 kipfilet
  • 2 theelepels kippoeder (of 2 kippenbouillonblokjes)
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook uit de knoflookpers (of 2 theelepels knoflookpoeder)
  • 1/2 schijf palmsuiker (Gebruik 6 eetlepels bruine basterdsuiker als je dit niet hebt)
  • 4 eetlepels zoete sojasaus (ketjap manis)
  • 2 eetlepels Chinese azijn (Gebruik gewone azijn of witte wijnazijn als je dit niet hebt)
  • 1 theelepel sereh (citroengras)
  • 1 theelepel djahe (gember)
  • 1 1/2 theelepel sambal
  • 2 eetlepels maizena
  • 2 kleine handjes glass noodles

Bereiding

Snipper de ui en bak deze in de soeppan tot hij glazig is. Voeg de kipfilet toe en schroei deze rondom dicht. Voeg de knoflook en de tomatenpuree toe en blus het af met een liter water. Voeg hier de kippoeder aan toe en laat het geheel een uurtje op een klein pitje op laag vuur staan. Haal de kip uit de bouillon en zet deze even apart zodat hij iets kan afkoelen voor je hem pluist. Voeg de palmsuiker, ketjap, azijn, sambal, djahe en sereh toe aan de tomatenbouillon en roer alles door. Meng in een apart schaaltje de maizena met 5 tot 6 eetlepels koud water tot een glad papje en voeg dit ook toe aan de tomatenbouillon. Terwijl je alles in de pan op een laag vuurtje laat pruttelen pluis je de kip, gebruik hiervoor twee vorken als hij nog te warm is, en voeg de gepluisde kip samen met de glass noodles toe aan de tomatenbouillon en laat alles nog zo'n kwartiertje op laag voor staan zodat de smaken goed door elkaar trekken.

Dit recept is afkomstig van Talk Nomz to Me.

 

Pittige rode linzensoepPittige rode linzensoep

  • circa 200 gram rode linzen
  • 1 liter groentebouillon (deze kun je zelf maken, of je kunt 1 liter water mixen met een groentebouillonblokje)
  • flinke scheut extra vergine olijfolie
  • 4 kleine worteltjes of 2 grote (van circa 10 cm)
  • 2 middelgrote uien
  • 2 stengels bleekselderij
  • de blaadjes van 4 takjes tijm (je kan ook gedroogde tijm gebruiken)
  • rode peper
  • 2 tenen knoflook
  • 2 blikken gepelde tomaten of 8 tomaten (ik geef zelf de voorkeur aan dat laatste)
  • peper en zout naar smaak

Bereiding

Snijd alle ingrediënten in schijfjes en stukjes en leg deze klaar. Zet ook de bouillon vast klaar. Verwarm een flinke scheut olie in een soeppan. Schep hier de wortels, de ui en de bleekselderij bij en schep alles om totdat overal olie op zit. Voeg de helft van de tijmblaadjes aan het groentemengsel toe en blijf omscheppen op hoog vuur. Als de groenten zacht beginnen te worden, voeg je de rode peper en knoflook toe. Schep alles goed door elkaar en laat het niet aanbakken. Als dat toch gebeurt, gooi een scheutje bouillon bij het geheel. Na een paar minuten bakken doe je tomaten, de groentebouillon en de rode linzen erbij. Breng het geheel weer aan de kook, laat het zo’n 30 seconden koken en draai dan het vuur lager. Doe de deksel half op de pan en laat het geheel ongeveer 25 zachtjes koken, maar roer alles wel af en toe even door. Haal de pan van het vuur en pureer alles tot een smeuïg geheel met de staafmixer of in de keukenmachine. Breng op smaak met peper en zout en gebruik als garnering de overgebleven tijmblaadjes.

Deze pittige rode linzensoep is afkomstig van Dejlig.nl 

En? Zit er eentje tussen die je binnenkort gaat proberen? En misschien heb je zelf een niet te versmaden zelfgemaakt soepje waar iedereen zijn kommetje bij aflikt? Laat het ons weten!

Bon Appetit!

(Met dank aan alle lieve bloggers van wie ik hun favoriete soepje mocht “lenen”)

De haren van je kind wassen; zo pak je het aan

De haren van je kind wassen; zo…

Haren wassen: hoe gewoon het ook is… het is niet onbelangrijk. Wil je een gezonde haardos krijgen en houden, dan gebruik je het liefst een…

Klein wonen met kinderen: 4 tips voor gedeelde slaapkamer

Klein wonen met kinderen: 4 tips…

Klein wonen hoeft geen probleem te zijn. We hoeven niet allemaal in een enorme villa te wonen om gelukkig te zijn. Toch kan het met kinderen…

Gooi het roer om en ga aan de slag vanuit huis

Gooi het roer om en ga aan de slag…

Je bent ZZP’er en huurt elders een ruimte om te werken. Maar je merkt dat het je steeds meer moeite kost om ’s ochtends naar ‘kantoor’ te…

Reacties 4

  1. Yvonne Ufkes

    feb 04, 2016 at 09:43

    Oh de courgettesoep lijkt me ook erg lekker. Zelf heb ik ooit ook een keer rode linzensoep proberen te maken, maar dat viel nog een beetje tegen. Maar ik ga hem zeker nog een keer proberen te maken. Ik hou wel van Pittig. En de Chinese tomatensoep wil ik ook zeker een keer proberen. Zelf heb ik een lekker recept voor pompoensoep. Maar een keer een andere proberen kan ook geen kwaad. En als vegetariër kan je de kippensoep niet aan mij kwijt ;-)

    Op mijn lijstje staan ook nog kerriesoep en prei soep en er zijn nog zoveel meer lekkere soepen. Krijg alweer zin om zelf aan de slag te gaan!!



  2. Linda

    feb 04, 2016 at 10:04

    Die Indische Kippensoep ziet er overheerlijk uit! Heel anders dan de saoto zoals ik hem heb leren maken. En die rode linzensoep heeft ook mijn interesse gewekt. Dankzij dit artikel is er nog meer nieuwe inspiratie om de keuken in te duiken.



  3. Karen

    feb 04, 2016 at 10:17

    Leuk dat je mijn soep hebt gebruikt! Ik ben echt een soep liefhebber.



  4. Eline

    feb 04, 2016 at 02:20

    hmmmm.... pompoensoep!
    Ik zal eens proberen om die Indische kippensoep te maken, dat ziet er lekker uit!



This thread has been closed from taking new comments.