);

Prematuur en ontwikkeling

Prematuur en ontwikkeling

Mijn dochter is prematuur geboren met 32 weken en had daardoor al direct een behoorlijke achterstand in ontwikkeling. 6 weken lang lag zij in het ziekenhuis aan slangetjes, sonde, zuurstof, infuus en wat er allemaal niet nodig was om haar te monitoren en vooral in het begin in leven te houden. Geen start die je je pasgeboren kindje toewenst. Want als je geboren wordt, dan hoor je lekker bij mama te liggen, warmte te voelen, haar hartslag, geborgenheid. Dat heeft een prematuur kindje, of kindje dat direct na de geboorte voor onderzoek meegenomen wordt, niet.

En wanneer je dan lange tijd in het ziekenhuis ligt zonder je mama of papa die je liefde en geborgenheid geven, dan kan dat z’n sporen nalaten. Zeker in het eerste levensjaar. Tenminste…daar ben IK van overtuigd. Maar een te vroeg geboren kind heeft vaak meer achterstanden in te halen.

 

Ontwikkeling van prematuur geboren kinderen

Het ene kind ontwikkelt zich sneller en anders dan de ander. Die ontwikkeling uit zich zichtbaar in groei, motoriek en spraak in de eerste 2 jaar. Je ziet zelden dat een kind in alle 3 de gebieden een bepaalde voorsprong ontwikkelt. Het heeft tenslotte maar een bepaalde energie te verdelen. Steekt het dat in spraak, dan kan het zijn dat de grove motoriek wat achterblijft en het bijvoorbeeld laat gaat lopen.

Prematuur geboren kinderen hebben per definitie een achterstand. Zeker als de “overlevingsmodus” aangaat, zullen alle andere ontwikkelingen in de ijskast worden gezet tot er groen licht is en de energie zich ergens anders op mag richten. Klinkt logisch toch?

In het geval van mijn dochter, die 8 weken prematuur geboren werd, ging alle energie naar het groeien toen eenmaal het licht op groen ging. Binnen 4 maanden na haar geboorte was haar groei achterstand ingehaald en was ze gemiddeld qua lengte voor haar ongecorrigeerde leeftijd. Na 8 maanden zat ze zelfs boven het gemiddelde en bij 1 jaar tegen de bovengrens aan qua lengte. Andere ontwikkelingen als pakken, rollen, kruipen, uiteindelijk lopen en ook spraak kwamen pas veel later op gang. Alles nog wel net binnen de “norm”, maar het maakte me als moeder nog wel eens onzeker.

prematuur geboren baby

 

Hardop lachen

Zo ging mijn dochtertje pas na een paar maanden een lach produceren. Ze kon heel serieus kijken. Ik denk ook dat ze weinig te lachen had met zo’n moeilijke start. Ze had ook zeker hechtingsproblemen. Kroelen of knuffelen kon ik haar alleen als ze sliep. Dat was niet altijd even gemakkelijk. Je kon niet zeggen dat ze als baby een band met mij als moeder had. Ik wel met haar hoor, dus ik stopte er heel veel kusjes en liefde in, maar kreeg er weinig van terug. Ze wilde niet getroost worden. Soms wist ik niet of ik haar nu gewoon moest vasthouden of maar even weg moest leggen. Ik werd soms letterlijk weggeduwd. Dat was soms best pijnlijk.

Voor het eerst hardop schaterlachen deed ze pas na bijna 9 maanden. Haar nichtje van 2,5 deed een kiekeboe spelletje met haar. Ik had tranen in mijn ogen. Ik hoorde haar voor het eerst hardop zo hard lachen.

 

Schrikken en voorzichtig zijn

Mijn dochtertje was enorm schrikachtig. Volgens de kinderarts was dat niet ongebruikelijk voor prematuur geboren baby’s. Om de haverklap gingen die beentjes en armpjes de lucht in alsof ze viel. Vandaar dat ze haar in de couveuse op haar buik legden. Thuis ging ik daar lekker mee door, ondanks de richtlijnen die anders adviseren. Ik kocht daar een speciaal matrasje (Aerosleep Baby Protect) voor en het kind sliep heerlijk op haar buik. Na 6 weken thuis, dus 12 weken oud (4 weken gecorrigeerd) sliep ze voor het eerst door in haar slaapzakje. Sindsdien is slapen nooit echt een probleem geweest.

Maar het schrikken uitte zich ook in andere dingen. Harde geluiden werden niet verdragen en soms heeft ze daar nog steeds last van met haar 7 jaar. Wandelen in de wandelwagen? Forget it! Elk hobbeltje ging gepaard met een heftige schrikreactie. Na 1 keer wandelen in zo’n wagen heb ik een draagdoek gekocht. Wat een verademing!

 

De achterstand in ontwikkeling inhalen

In alle ontwikkelingen was mijn dochter erg laat. Niet verontrustend hoor, want volgens de kinderarts en fysio deed ze het heel goed. Maar soms zie ik 1 jarigen al lopen - net wandelende baby’s - terwijl mijn dochter pas haar eerste stappen los liep bij 20 maanden.

Ze zeggen dat prematuur geboren kinderen alle achterstand ingehaald “moeten” hebben tegen de tijd dat ze 2 jaar zijn. Toch zijn in het geval van mijn dochter pas veel later achterstanden ingehaald. Zoals in de wijze waarop informatie verwerkt wordt en het motorische deel.

Nu ze naar school gaat, leert lezen, schrijven, rekenen en er meer van haar verwacht wordt, loop ik toch ook tegen andere dingen aan. In mijn zoektocht kwam ik toch wel wat andere dingen tegen van prematuriteit die met name in de mentale ontwikkeling z’n sporen achter kan laten en heeft gelaten.

Zo geeft Het Gezondheidsplein aan, dat niet alle achterstanden bij 2 jaar opgelost hoeven te zijn. Dit is wat zij erover te zeggen hebben:

Ontwikkelingsachterstand bij prematuren

Baby’s die prematuur geboren worden, hebben een grotere kans op een ontwikkelingsachterstand. Daarbij valt op te merken dat hoe vroeger de geboorte, des te groter het risico is op de volgende afwijkingen:

  • Geheugenproblematiek. Ongeveer 25 % van de prematuren krijgt last van cognitieve problemen waarbij het IQ is lager is dan gemiddeld.
  • Leerproblemen. De helft van de premature baby’s krijgt te maken met matige tot ernstige problemen bij lees-, schrijf-, reken- en spreekvaardigheden en een achterstand in de motoriek.
  • Spraak en taalachterstand
  • Gedragsproblemen. Voorbeelden hiervan zijn concentratiestoornissen, hyperactiviteit, impulsiviteit en koppigheid. 
  • Achterstand in sociale vaardigheden. Voorbeelden hiervan zijn het moeilijker leggen van sociale contacten.
  • Lichamelijke coördinatieproblemen. Ongeveer 25% van de te vroeg geboren baby’s krijgt last van visuele- en gehoorproblemen. 
  • Een verminderd probleemoplossend vermogen

Bij prematuren die rond 25 weken worden geboren zijn de risico's het grootst. Tweederde van hen kampt later met een lichte of zware handicap en/of lichte tot zware leerproblemen. Na 28 weken nemen de risico's af en kampt een derde van hen later een mentale achterstand. Pas vanaf 34 weken zijn er bijna geen verschillen meer te constateren met andere kinderen die wel op tijd zijn geboren. Ondanks dat prematuren vaak te maken krijgen met leerproblemen, doen zij het vaak even goed op school als hun klasgenootjes.

Bron: www.gezondheidsplein.nl  

» Lees ook: de gevolgen van vroeggeboorte

 

Blijf alert!

Dit zijn dus voornamelijk achterstanden die pas later naar voren komen. Tot 4 jaar worden kinderen nog heel beschermd opgevoed. Pas als ze naar school gaan, kunnen zich bepaalde achterstanden gaan openbaren. Die waren er natuurlijk al, maar tot dat moment was je er niet alert op en niet bewust van. Ik in ieder geval niet. Ze groeide tenslotte goed en ging nog net op tijd lopen.

Ook blijkt een groter aantal prematuren “last” te hebben van ADD en ADHD, dan leeftijdsgenootjes die gewoon op tijd geboren zijn. Concentratie kan dus een issue worden.

In ieder geval belangrijk om ook na het tweede levensjaar alert te zijn op gedrag en na het 4e jaar op school in gesprek te gaan met leerkrachten wanneer je het gevoel hebt, dat er iets wringt.

Laat vooral je reactie achter. Het wordt erg gewaardeerd!

Meer lezen over vroeggeboorte en prematuriteit?

 

 

Meer blogs van Esmée:

De fashion musthaves voor deze zomer

De fashion musthaves voor deze…

De zomer is in aantocht. Eerst moet het natuurlijk nog écht lente worden, maar de eerste warme zonnestralen heb ik op mijn huid gevoeld en…

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 31

  1. Ingrid

    nov 02, 2015 at 09:18

    Mijn dochter is geboren met 25 weken en 6 dagen. Wij zijn heel gelukkig dat zij geen van deze problemen heeft. Ze is nu 11 jaar, doet het goed op school en heeft leuke vriendjes en vriendinnetjes.



  2. Marieke

    nov 02, 2015 at 10:02

    Mijn zoon is nu 2...En is met 29.6 geboren....Hij groeit goed en loopt ook erg en snel.. Maar praten ja hij begint nu langzaam wat te praten. Daar maak ik me wel eens zorgen om...Verder is vaak 1 keer wakker s'nachts al sinds zn geboorte tot nu...En hij is heel druk...knuffelen nee doet hij ook niet..alleen als hij ziek(wat hij in de herfst en winter periode vaak is..zn luchtwegen ) is of idd s'avonds wakker word...



    1. Monique

      nov 03, 2015 at 09:31

      Onze dochter Is met 26 weken geboren en inmiddels 2,5 en praat ook nog steeds niet. Ook ik maak me er zorgen over, maar er valt weinig aan te doen denk ik. Tis zo vervelend voor hun ook, want ze kunnen zich niet goed uiten. Ben wel blij te lezen dat onze dochter hier niet de enige in Is.



    2. bonnie

      nov 03, 2015 at 12:05

      Onze zoon is met 30,6 geboren en nu 2 jaar en 3 maanden. Het meeste van wat je schrijft is bij ons tegenovergesteld. Hij was juist heel aanhankelijk. Kin moeilijk weg gelegd worden. Heel lang slecht geslapen ook vaak nog 1x per nacht wakker. Lopen deed hij met 13 maanden, maar praten komt nu pas echt op gang. Waar ik me het meest zorgen over maak ik zijn gedrag. Hij kan ook erg koppig zijn, hij duwt en knijpt andere kinderen. Volgende maand begint hij op de peutergroep, ben erg benieuwd/bang voor Hoe hij het daar gaat doen.
      Verder heeft vanaf het begin een prima ontwikkeling gehad en alles in gehaald behalve het praten.



      1. Esmée

        nov 03, 2015 at 12:48

        Hoi Bonnie,
        Dit gedrag is wel te verklaren als je ervan uitgaat, dat hij zich slecht kan uiten. Als het praten nog moeilijk gaat en je niet kunt vertellen wat je dwars zit, dan zul je communiceren op een andere manier. Mijn dochter doet/deed dat door te gaan huilen, uithalen, gillen. En nog altijd is dit het struikelpunt. Heb er met de leidsters op de peutergroep erover.



  3. Karen

    nov 03, 2015 at 08:05

    Goed stuk Esmee. Ik neem het mee en sla het op. X



  4. Denise vreeken

    nov 03, 2015 at 09:16

    Mijn zoon is ook met 29.6 geboren. Gewicht 910 gram! Hij is nu 8 jaar en nooit ziek! Wel leerproblemen en verlatingangst! Er wordt nu gekeken naar een laag IQ of dislectie! En knuffelen doet hij het liefst de hele dag!



  5. Carla

    nov 03, 2015 at 09:20

    Wat goed om dit weer een keer te lezen. Onze zoon van nu 13 jaar was geboren met 25 wk en 1 dag. Na 4 mnd van veel verdriet en vreugde mocht hij naar huis. Heeft nu veel vriendjes en zijn gezongheid gaat goed. Maar idd er zijn toch dingen die ik in het verhaal herken.



  6. Stichting de Parelvisjes

    nov 03, 2015 at 09:25

    Met belangstelling deze ervaring gelezen. Dit is de reden waarom wij er zijn als stichting. Wij hebben samen met artsen en pedagogisch medewerkers een cadeaupakketje ontwikkeld wat helpt om bijvoorbeeld de achterstanden die kinderen oplopen bij onder andere vroeggeboorte, maar ook bij ziekte, te beperken en soms ook te voorkomen. Wij hopen dat meet steun van mensen uit Nederland we deze pakketjes nog heel lang en nog veel meer mogen uitdelen. Hoe meer kinderen geholpen worden, hoe beter! Wij willen jullie het allerbeste toewensen voor in de toekomst en heel veel geluk en liefde.



  7. Esmée

    nov 03, 2015 at 09:44

    Heel hartelijk bedankt voor al jullie reacties. Het artikel heeft, ook op social media, toch wat losgemaakt zie ik. Ik heb het willen schrijven, omdat ik na de eerste 4 jaar dacht dat onze dochter haar achterstanden verwerkt had. Nu er meer van haar verwacht wordt, lopen we toch tegen dingen aan, die vooral met concentratie en de verwerking van informatie te maken heeft. En om haar te helpen en om de frustratie voor te zijn, nemen we (en haar leerkrachten) dit serieus. Het is het meest fantastische kind dat ik me kan wensen. En gelukkig knuffelen we nu de hele dag als het kan. Vind mama zo fijn! ;-)



  8. Annemieke

    nov 03, 2015 at 09:44

    Veel dingen herken ik.. Onze dochter nu 5 jaar. is ook met 32 wk geboren. En wat heeft ze moeten vechten voor haar leven. Het gaat nu super goed, ze doet het goed op school en heeft veel vriendinnen, dat vechtertje blijft ze houden en daardoor slaat ze zich overlast goed doorheen.



  9. Daisy

    nov 03, 2015 at 09:49

    Onze zoon is net drie en in 2012 9 weken te vroeg geboren. Merken op zich vrij weinig aan hem. Het slapen is nog wel eens een issue, verlatingsangst, en het merken als je de kamer uit gaat als hij slaapt. Heeft moeite met drukke dagen/weken. Vorige week jarig geweest en daar plukken we nu de vruchten van. Drama, huilen, alleen bij papa en mama willen zijn. Merken echt dat we de dingen/ gebeurtenissen bij hem goed moeten doseren. Verder ontwikkeld hij zich als ieder ander kind.



  10. Daniela Van den Berg

    nov 03, 2015 at 10:17

    Mijn dochter is geboren in 2012 met30 weken..1285 gram en 35 cm .7 weken in het zh gelegen daarna naar huis... In het begin niks aan de hand maar na haar eerste inenting heeft ze 4 maanden lang vanaf 17.00 s avonds tot 22.00 gehuild elke avond weer aan....slopend kan ik je vertellen.. Na 4 maanden was het ineens afgelopen en sliep ze ook meteen door dezelfde avond. Nu is ze 3,5 en wat een boefje is het toch, ze had met haar 2e jaar alles al ingehaald .,zowel groei als zitten, kruipen lopen ...praten is nog.nooit een probleem. Geweest en ze praat me echt de oren van de kop af overdag...mensen geloven gewoon niet dat ze 3.5 jaar is.... Aangezien ze zo duidelijk praat en je gewoon echt een verhaal vertelt die je ook gewoon, echt kan volgen.... Volgend jaar mag ze naar school alleen merken ze op de psz nu al dat ze er zo aan toe is...hopelijk blijft ze dezr lijn vasthouden . het was en is een vechtertje en een sterke meid. Dat voorop gesteld houden wij altijd een vinger aan de pols....het knuffelen en koppigheid herken ik zeker ....maar als dat alles is en blijft dan teken ik ervoor....

    ????????????????



  11. Mirjam

    nov 03, 2015 at 10:30

    Onze zoon is geboren met 26.4wk. Hij is nu 1jaar( morgen gecorrigeerd 1j) Hij heeft hersenbloedingen gehad. De artsen kunnen ons niet 100% garantie geven dat hij hier geen last van gaat krijgen. Maar toch staan ze er wel positief in. Daardoor zijn wij miss nog alerter op zijn ontwikkeling..
    Ik merk wel dat hij achter loopt. Herken veel punten, wat me dan ook wel onzeker maakt. Geen idee welke weg we met hem gaan bewandelen. En welke weg hij neemt. Dat maakt je als ouders soms erg onzeker en bang. Gelukkig is hij heel erg blij en vrolijk is. En dat is het belangrijkste. Een blij en enthousiast kind ????
    Echt knuffelen is hij niet van. Ik wel.. Dus kus en knuffel hem extra veel.
    Zijn slapen s'nachts is ook niet super. Best veel wakker en zelf lastig inslaap kunnen komen. Maar naar bed gaan is geen probleem. Dan slaapt hij zo.. Maar later op de avond en nacht is het moeilijk.
    Binnenkort de follow up. Ik ben benieuwd.



  12. Rory

    nov 03, 2015 at 10:35

    Wat een mooi artikel Esmée. Tranen in mijn ogen bij wat je vertelt over je dochters eerste schaterlach. Mijn dochter is niet te vroeg geboren. Maar het lezen hierover vergroot wel de bewustwording. Dank daarvoor.



  13. Joyce Jonker

    nov 03, 2015 at 10:35

    Mijn zoon is geboren met 32.1 met een gewicht van 1255 gram...zeer gezegend waren wij dat hij na 5 weken ziekenhuis mee naar huis mocht.
    Hij is opgegroeid maar is altijd een smal tenger jongetje gebleven waar het consultatiebureau en de kinderarts zich toch wel wat zorgen over maken. Kind eet alles wat los en vast zit en is nooit ziek dus waar maken ze zich dan druk om ( sorry frustratie van een mama die al 9 jaar hoort dat haar kind te licht is )
    Het gaat goed op school maar heeft wel ADHD die zich voornamelijk uit in heeeel druk zijn , ik zal altijd in mijn achterhoofd blijven afvragen of het te maken heeft met zijn vroeggeboorte of niet....We houden wel overal rekening mee.....

    Mooi om het stuk te lezen en de reacties dat meer mensen het herkennen.



  14. Susan Peters

    nov 03, 2015 at 12:55

    Mijn dochter is geboren met 33.3 en mocht na 5 weken mee naar huis. Ook zij liep pas met 19 maanden eindelijk los. Volgende week wordt ze 3 jaar en (voor zover wij weten) heeft ze geen achterstanden. In de bladen van de VOC (Vereniging Ouders vanCouveusekinderen) staan veel verhalen van andere ouders die heel herkenbaar zijn. En het is toch fijn om te weten dat je niet de enige bent bent met twijfels....



  15. Evelyn

    nov 03, 2015 at 01:43

    Hoi,

    Wat een herkenbaar verhaal! Mijn dochtertje is geboren met 33 weken, gewicht 1100 gr. Vooral het knuffelen of terug leggen dilemma. Het schaterachen, wat nog steedd spaarzaam is, het schrikken, harde geluiden. Mijn dochter is ook geen fan van dieren, ik neem aan omdat dieren onverwachte bewegingen en geluiden kunnen maken. Ze is verder gezond, hoor. Maar toch is er iets anders aan haar.

    Ze wordt 4 jaar in januari, ik houd mijn hart vast als ze naar de basisschool gaat.

    Dank je wel voor je mooie lijstje.



    1. Esmée

      nov 03, 2015 at 02:24

      Heb vertrouwen Evelyn. Maar ga gewoon gelijk al met de leerkracht in gesprek. Begrip naar haar toe vanuit de leerkracht is belangrijk. Leerkracht vindt dat ook prettig als je betrokken bent. Hou de lijnen kort en vraag af en toe hoe het gaat. Soms zijn ze op school anders dan thuis waar het vertrouwd is. Wanneer ze naar school gaan, begint een nieuw hoofdstuk in het leven van je kind en dat van jou. Succes! En heel veel dank voor je compliment.



  16. Jose de Jong-Meijs

    nov 03, 2015 at 02:38

    Hoe zit dit dan met tweelingen..die zijn (bijna) altijd prematuur .




    1. Esmée

      nov 03, 2015 at 02:49

      Hoi Jose, ik ben geen arts, maar ik zou niet weten waarom dit voor tweelingen anders zou zijn. Als ze voor de 34 weken geboren worden, dan zijn er verhoogde kansen op. Het is overigens geen gegeven hè. Er staat ook KANS OP en KAN. Kinderen die voor de 34 weken geboren zijn hebben gewoon een hogere kans op problemen in meer of mindere mate. En ieder kind is anders en ontwikkelt zich anders. Zo ook een tweeling.



  17. Nicole

    nov 03, 2015 at 05:50

    Hier een dochter die moeite heeft met concentreren in een drukkere situatie. Ze krijgt dan te veel prikkels binnen die ze niet verwerkt krijgt dan kan ze zich niet meer concentreren. Ze wordt nu bijna 4 en gaat bijna naar de basisschool. Dit is tot nu toe het enige wat wij ervan merken maar waar goed mee om te gaan is. Hoop dat ze op de basisschool wel de juiste begeleiding geven en dat ze niet wordt afgeschilderd als een vervelend kind.



    1. Esmée

      nov 16, 2016 at 11:00

      Hoi Nicole.. goed de vinger aan de pols houden op school. Thuis is er inderdaad prima mee om te gaan, maar als het haar helpt om betere begeleiding te krijgen op school, dan raad ik aan haar te testen op bijvoorbeeld ADD en op intelligentie. Een kind dat zich niet goed kan concentreren wordt nog wel eens als minder intelligent bestempeld, maar dat hoeft niet zo te zijn. En met een diagnose op zak, krijg je zoveel meer begeleiding en hulpmiddelen aangeboden. Testen kun je via het zorgteam van school laten lopen (GGZ). Succes!



  18. Sigrid

    nov 15, 2016 at 07:49

    Ons zoontje is geboren op 26 weken en woog 910gram. Hij had een hersenbloeding, gaatje in zijn hartje en zeer zwakken longen. (waarvoor 4 keer terug geïntubeerd) Na 4 maanden en 2 dagen mocht hij mee naar huis. We weten ook niet goed wat ons te wachten staat. Jaarlijks wordt hij opgevolgd door het centrum voor ontwikkelingsstoornissen, waar we enkel en alleen te horen krijgen wat niet goed gaat... Terwijl wij zo fier zijn op het gevecht dat hij geleverd heeft. In januari wordt hij 3 jaar en inderdaad, het corrigeren stopt dan plots. Je krijgt dan te horen dat hij het nu langzaamaan allemaal wel MOET beginnen inhalen. En daar heb ik wel wat moeite mee... We merken nu al duidelijk een achterstand op gebied van fijne motoriek en ruimtelijk inzicht... Praten doet hij dan weer uitstekend. Koppig is hij absoluut, concentreren is een probleem... Een hele periode lang heeft hij met oordopjes rondgelopen omdat hij niet tegen geluiden kon, hij was heel angstig. Slapen ging de afgelopen 2 jaren heel moeilijk. Als ik zeg dat we ongeveer 3 uren per nacht sliepen gedurende lange periodes, lieg ik niet. Lachen en knuffelen doet hij dan weer heel graag... Hij is extreem gevoelig voor emoties... Maar dat ben ik ook wel... De bezorgdheid bij ons prematuurtje is bij mij voor het leven... Ik hoop vooral dat hij gelukkig wordt en een weg vindt met de mogelijkheden die hij heeft.... en als je ziet wat een vechtertjes die prematuurtjes zijn, kan je niet anders dan erop vertrouwen dat het allemaal wel goed komt...



    1. Esmée

      nov 16, 2016 at 10:55

      Ach wat een kleintje nog met 26 weken en wat een doodsangst moet je uitgestaan hebben. En inderdaad.. nu ze groter worden, worden die zorgen niet minder. Je krijgt er weer andere voor terug. Ook als hij over een jaar naar school gaat. Ik wens je heel veel sterkte en geluk met jouw lieve mannetje.



  19. Marieke

    mrt 10, 2017 at 08:11

    Ons zoontje (nu 9 jaar) is geboren met 34+1. Das niks vergeleken met de kindjes hierboven genoemd, maar toch blijven wij tegen veel dingen aanlopen die waarschijnlijk met het prematuur geboren worden te maken hebben.
    Slapen is en blijft een drama, zijn motoriek werd pas met 6 jaar beter en ook hechting blijft een ding. T is een vechter, maar hij is ook koppig, angstig en enorm onzeker. We houden zoveel van hem, maar zitten zo nu en dan echt met de handen in t haar.
    Altijd fijn om er over te lezen.



    1. Esmée

      mrt 14, 2017 at 11:08

      Bedankt voor je reactie Marieke. En heel veel succes met jullie zoon.



  20. Raymon

    mei 08, 2017 at 04:41

    Onze beide dochters zijn prematuur geboren, de eerste met 31 weken en de 2e met 34 weken.
    Natuurlijk houdt je je kinderen in de gaten, maar waar valt het nou mee te vergelijken? hadden ze echt anders geweest als ze op tijd hadden geboren? of willen / moeten wij dat zo zien of geloven?.
    Het is niet te zeggen of een kind afwijkend gedrag vertoont omdat het te vroeg geboren is, misschien was het ook wel zo als het op tijd geboren was. Het is heel makkelijk om een stempel te zetten naar het verleden en dat als oorzaak aan te merken, juist datgene wat we NIET moeten willen en doen vind ik, daar heeft niemand wat aan en zeker het kind niet, sterker nog ik denk dat het vreselijk is voor het kind als het zich ervan bewust is of wordt.

    Ik wil natuurlijk wel weten of mijn kind(eren) wat markeren, en indien zo, zal ik dat nooit terug refereren naar de vroeggeboorte, ik vind dat ook niet eerlijk. Ieder mens is gelijk, te vroeg, met en zonder aandoening.

    Het is zoals het is.
    Kijk naar je kind zoals het is, ieder moment iedere dag iedere seconde van zijn leven.
    Het is mooiste wat er is.

    Gr.
    Raymon.



    1. 4Mama

      mei 08, 2017 at 05:05

      Ik ben het grotendeels met je eens Raymon. Een kind is zoals het is en dat is ook helemaal goed en absoluut het mooiste in je leven. Maar ons werd verteld dat eventuele achterstanden in 2 jaar zouden zijn weggewerkt en daardoor waren we daarna niet zo alert. Er bleek toch wel meer aan de hand. Of ze die ontwikkeling ook was doorgegaan als ze gewoon op tijd geboren was, zullen we nooit weten. Maar het feit blijft wel dat wetenschappelijk is aangetoond dat kinderen die voor de 34e week geboren zijn een grotere kans hebben op achterstanden in de ontwikkeling. Is dat erg? Nee hoor. Het maakt het daardoor misschien verklaarbaar. En voor onze dochter maakt dat niets uit. Die is inmiddels 9 en staat heel sterk in haar schoenen. Of dat haar karakter is of mijn geweldige opvoeding... een beetje van beide waarschijnlijk ;-)



  21. Jeffrey

    jul 23, 2017 at 06:18

    Onze tweeling is geboren met 25.5 weken waarbij onze zoon zich zonder complicaties binnen 3 maanden uit het ziekenhuis heeft gevochten. Ons meisje heeft helaas twee maanden langer in het ziekenhuis moeten doorbrengen wegens allerlei complicaties en operaties.
    Dit verschil is nu ze 13 maanden (9.5 maanden gecorrigeerd) zijn erg goed terug te zien in de ontwikkeling. Lucas loopt, zit, eet, slaapt en ontwikkeld zich zelfs ongecorrigeerd sneller dan gemiddeld. Hij klautert overal op en af en is een zeer ondernemend, sociaal en vrolijk mannetje. Hij is wel erg koppig maar dat heeft ook weer positief bijgedragen aan zijn snelle ontwikkeling omdat hij doorzet.
    Valerie daarentegen krijgt haar eten middels een sonde omdat ze niet zelfstandig wilt eten en weet zich pas net om te draaien. Ze kan zichzelf verliezen in haar eigen wereldje en duwt zich van je af wanneer je haar knuffelt. Gelukkig is ze wel vaak vrolijk en geniet ze zichtbaar van haar tweelingbroer.
    We maken ons best wel zorgen om haar toekomst, maar we weten tegelijkertijd dat haar toekomst niet vaststaat en dat ze zomaar de achterstand weer in weet te halen.
    Bovenstaande geeft m.i. aan dat er op voorhand niet veel gezegd kan worden over de ontwikkeling bij (extreem)prematuriteit, maar dat dit juist afhankelijk is van omstandigheden.

    Bedankt voor je verhaal!



    1. Esmée

      aug 15, 2017 at 03:07

      Ach, 25 weken. Dat is wel extreem prematuur. En wat een geschenk dat je ze allebei mocht houden en wat een kanjers zijn het. Heel veel geluk met jullie kindjes en heel erg bedankt voor je reactie.



This thread has been closed from taking new comments.